Palestinaflaggorna var rikligt representerade på Vänsterpartiets förstamajtåg i år.
Palestinaflaggorna var rikligt representerade på Vänsterpartiets förstamajtåg i år. Bild: Johan Nilsson/TT

Håkan Boström: Vänsterpartiet tog Nyans muslimska röster

Det i huvudsak muslimska intressepartiet Nyans kollapsade i EU-valet. I stället gjorde Vänsterpartiet häpnadsväckande inbrytningar i invandrartäta valdistrikt, mycket tack vare sitt partiets ställningstagande i Gazakriget.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Partiet Nyans grundades för drygt fyra år sedan av den tidigare riksdagskandidaten för Centerpartiet i Göteborg, Mikail Yüksel. Nyans har sedan dess vänt sig till minoritetsgrupper och då särskilt muslimer, som partiet anser diskrimineras i Sverige.

I riksdagsvalet 2022 hade partiet vissa framgångar och vann tre kommunala mandat, två i Botkyrka och ett i Landskrona. I vissa Göteborgs- och Malmödistrikt gick partiet också starkt. I de tre valdistrikt som täcker in Hjällbo i nordöstra Göteborg fick Nyans exempelvis över 20 procent av rösterna till kommunalvalet och nästan lika mycket i riksdagsvalet. Stödet för Nyans var dock extremt koncentrerat till vissa, företrädelsevis invandrartäta, delar av Göteborg. Nyans sammanlagda 1,48 procent räckte inte till för att ta sig över den kommunala spärren på två procent. I Malmö kom Nyans upp i 2,88 procent, men inte heller det räckte då den kommunala spärren i Malmö är tre procent.

ANNONS

Man kan tycka att Nyans bordet haft ett guldläge inför EU-valet i söndags. Kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor, inte minst bland väljare med bakgrund i Mellanöstern. Nyans och dess partiledare Mikail Yüksel försökte också exploatera konflikten till det yttersta, bland annat genom att i sin valkampanj driva kravet att Hamas inte längre ska stämplas som en terrororganisation.

Men Nyans grusade sina chanser. Efter valet 2022 har partiet drabbats hårt av inre strider och avhopp. Som en följd har det förlorat två av sina tre vunna kommunala mandat. Partiet verkar inte längre ha någon fungerande valorganisation. I Hjällbodistrikten fick ”övriga partier” som mest 3,3 procent den här gången (Nyans har ännu inte särredovisats av valmyndigheten).

I stället är det en annan förändring som sticker ut. Vänsterpartiet ökar i Hjällbo södra valdistrikt till 44 procent, en uppgång med hela 28 procentenheter. V blir därmed största parti i distriktet och fördubblar sitt stöd jämfört med riksdagsvalet 2022. Socialdemokraterna fick 43 procent. De övriga Hjällbodistrikten visar upp liknande siffror. Utöver Nyans misslyckande (partiet ställde inte upp i EU-valet 2019) så har MP och S också tappat stort till Vänsterpartiet.

Det här är inget unikt för Hjällbo utan mönstret går igen i flera utanförskapsområden runt om i landet. I ett valdistrikt i Husby i nordvästra Stockholm fördubblade Vänsterpartiet sitt stöd till 50 procent av rösterna. I valdistriktet Herrgården, Rosengård i Malmö nästan tiodubblade Vänsterpartiet sitt stöd, från 6,8 procent i EU-valet 2019 till 61,8 procent i EU-valet 2024.

ANNONS

När V-ledaren Nooshi Dadgostar intervjuades av GP i veckan framhöll också hon partiets ställningstagande i Gaza-konflikten som en delförklaring till Vänsterpartiets rekordval. Frågan är hur V kommer förvalta dessa framgångar. Kommer partiet anpassa sin politik till de nyvunna väljarna än mer? Socialdemokraterna, som tidigare fullständigt dominerat i invandrartäta områden, har också fått något att fundera på. Ska S inför riksdagsvalet 2026 försöka ta tillbaka dessa röster eller helt sonika lämna fältet fritt för V?

De röda partierna kan dock inte betrakta den muslimska rösten som given. Ideologiskt är det mycket som skär sig mellan islam och progressiva idéer. Nästa Yüksel kanske både är skickligare och tursammare.

ANNONS