Valkampanjer bör bedrivas på svenska, inte somaliska

Politiska valkampanjer på andra språk än svenska är varken transparent eller integrationsfrämjande.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På väg mot universitetet möts jag av en valaffisch från en miljöpartistisk kandidat. Den sticker ut radikalt från de övriga partiernas affischer. Budskapet är nämligen skrivet på arabiska. Förvisso med ett harmlöst löfte om att verka för ett inkluderande samhälle, men det var ändå något som skavde.

Varför, kan man fråga sig. Är det inte bra att partier bedriver valkampanjer på andra språk än svenska? Tänk om man når ut till grupper som annars inte hade kunnat ta till sig partiernas valbudskap och löften? Hur ska de annars kunna göra ett informativt val?

Må så vara. Det kan fungera som konsumentupplysning för grupper som ännu inte lärt sig det svenska språket. Men det finns också stora risker med att valkampanja på andra språk.

ANNONS

I valrörelsen 2018 delade exempelvis en lokal, arabiskspråkig S-sida på Facebook falsk information om Moderaterna och Sverigedemokraterna. Bland annat ljög sidan om att M och SD skulle stänga ner landets moskéer och omhänderta barn till muslimska föräldrar.

Inlägget i fråga hade delats vidare av tusentals konton. Lögnerna kunde spridas eftersom varken den socialdemokratiska lokalföreningen i fråga, oppositionen eller lokaljournalister hade koll på vad som faktiskt skrevs. Gemene man talar trots allt inte arabiska i detta land. Det krävdes att en arabiskspråkig journalist uppmärksammade saken innan det blev känt för allmänheten.

Inte heller är det särskilt integrationsfrämjande att valkampanja på andra språk. Vad är poängen med att lära sig svenska om offentligheten ständigt förstör drivkrafterna till att faktiskt lära sig språket. Några språkkrav ställer vi inte på vare sig uppehållstillstånd eller medborgarskap. I kontakt med myndigheter har man rätt till tolk och översättning. Statsradion förmedlar nyheter på modersmålet. Och partier som S och MP är villiga att kampanja på andra språk än svenska. Så varför ska man lära sig svenska?

Särskilt pinsamt är det att Socialdemokraterna bedriver sådana kampanjer. I Malmö marknadsför S ett videoklipp på Facebook där en arabisktalande företrädare undervisar i hur man ska förtidsrösta på S. I ett annat klipp talar en företrädare på somaliska och uppmanar folk att rösta på Magdalena Andersson. Partikollegorna i Växjö är lite mer ambitiösa. På Facebook har S i Växjö inlägg på en rad olika språk: arabiska, somaliska, spanska, albanska och bosniska.

ANNONS

Statsminister Magdalena Andersson hävdar att hon vill bekämpa den etnosegregation som etsat sig fast i det svenska samhället. Hur går det ihop med att hennes eget parti valkampanjar på språk som arabiska och somaliska? Eller tycker statsministern kanske att det är integrationsfrämjande?

I grunden handlar detta om valtransparens. Vad partier och dess företrädare kommunicerar på olika språk är svårt för allmänheten att kontrollera. Det blir svårare att upptäcka och motarbeta desinformation. Det blir svårare att bemöta argument. Utgångspunkten borde därför vara att man endast kampanjar på svenska.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS