Vad hindrar techbolagen att gå mörka krafters ärenden?

Att de amerikanska techbolagen nu går hårt åt Donald Trump och hans anhängare på nätet gör dem inte till demokratins förkämpar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Donald Trump är utvisad från internet. Hans konton på Twitter och Facebook är avstängda. Även många av presidentens medarbetare och anhängare har fått sin åtkomst till Facebook och Twitter begränsad.

Flera av de stora techbolagen gick ett steg längre och ströp åtkomsten till den alternativa sociala medieplattformen Parler. Först ut var Google som tog bort appen från sin webbutik, sedan följde Apple som gjorde detsamma för Appstore. Slutligen meddelade Amazon, som tillhandahåller Parlers servrar, att man stoppat åtkomsten för den lilla plattformen.

Techbolagen saknade givetvis inte goda skäl. Bara en inbiten Trumpanhängare skulle hävda att Donald Trumps ständigt hetsande om valfusk och uppmaning till ”folkligt” motstånd mot valresultatet, som slutligen ledde till stormningen av den amerikanska kongressen, var acceptabelt.

ANNONS

Ett våldsamt upplopp som resulterade i fem döda. Det finns alltså argument för att begränsa utrymmet för Trumps destruktiva retorik och dödshoten från hans radikaliserade följare.

Att techbolagen försöker städa bort inlägg som uppmanar till våld är nog få emot. Men de stora internetföretagen är otroligt inkonsekventa vad gäller tillämpningen av deras ständigt föränderliga användarregler.

Twitter utmärker sig tydligast på området. Nästan dagligen publiceras nämligen korta uttalanden från Irans högste andlige ledare Ali Khamenei på plattformen. I oktober förra året när den franske läraren Samuel Paty mördades av en islamistisk terrorist för att ha visat sina elever en karikatyr av islams profet Mohammed gick ayatollan till attack mot yttrandefriheten.

Någon sympati med det franska folket uttryckte han inte. Några veckor senare hyllade Khamenei de som försvarat den islamska identiteten mot förolämpningar av profeten. Vidare har ayatollan önskat att Israel ska förintas och återkommande gånger har kontot hyllat den ökände terroristledaren Qasem Soleimani. Vad är allt detta om inte uppmaningar till våld?

Borta är Donald Trump, men blodtörstiga agitatorer som Irans högste andlige ledare får fortsätta twittra vidare. Hur är det rimligt?

Denna inkonsekvens blottar techbolagens verkliga syfte bakom nedsläckningen av det digitala Trumpträsket. De är rädda. Rädda för att folkvalda lagstiftare till slut ska reglera deras verksamhet, bryta sönder deras monstruösa monopol och stoppa deras konkurrenshindrande fulspel.

ANNONS

Demokraterna med Joe Biden i spetsen har nämligen vunnit makten i Washington och de har i flera år uttryckt frustration och vrede över att plattformar som Facebook och Twitter låtit Donald Trump sprida lögner till höger och vänster.

I fyra år lät techbolagen Trump härja utan bekymmer, men en demokratisk valseger senare vänder plötsligt samtliga techgiganter om hur man ska förhålla sig till den sittande presidenten.

Det tåls därför att tänka på: Techbolagen besitter en enorm makt över oss användare och hur vi lever våra digitala liv. I dag är det våldsamma trumpister som jagas bort, men vad skulle hindra dessa storföretag från att anpassa sig efter, låt oss säga, mörka och obehagliga politiska krafter som kommer till makten och släcka alla deras kritikers konton?

Svaret är tyvärr att ingenting hindrar dem.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS