Felaktig information om svenska myndigheter sprids på nätet. Genrebild
Felaktig information om svenska myndigheter sprids på nätet. Genrebild Bild: Naina Helén Jåma/TT

Bawar Ismail: Vad hatet mot socialtjänsten säger om Sverige

I arabiskspråkiga forum sprids konspirationsteorier om svenska myndigheter. Medierna måste bli bättre på att skildra vad som sker i de parallella samhällen som växt fram.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

I ett avslöjande från stiftelsen Doku har journalisten Sofie Löwenmark kastat ljus på en hat- och desinformationskampanj mot svenska myndigheter i arabiskspråkiga sociala medier. I stora Facebook-grupper hetsar användare mot framför allt socialtjänsten. Framstående aktörer inom den islamistiska miljön i Sverige deltar aktivt i hatkampanjen.

Det här har gått det övriga samhället förbi. Först efter Dokus avslöjande följde medier som DN och Sveriges radio upp ämnet. Inte har svenska myndigheter heller slagit larm om att det pågår en kampanj i sociala medier med syftet att sprida desinformation om offentliga myndigheter bland muslimska invandrargrupper.

ANNONS

Dokus granskning visar hur parallella samhällen, med totalt skilda beskrivningar av verkligheten, växt fram i Sverige.

LÄS MER: Staten ska inte sponsra etniska föreningar

I inlägg efter inlägg beskrivs socialtjänsten som en kriminell aktör som begår brott mot mänskligheten. Det talas om att muslimska barn tvångsomhändertas för att konverteras till kristendom och bli påtvingade fläsk och alkohol. Lagen om vård av unga (LVU) beskrivs som något ondskefullt. Bland alla knäppa konspirationsteorier sprids även våldsamma inlägg om att attackera socialkontor och bränna upp dem.

Hade något liknande skett i svenska forum på sociala medier hade det snabbt blivit rubriker i lokal- och rikspress. Om en journalist inte själv stött på det, hade tipsen från upprörda medborgare rullat in till redaktionerna i stället. För de flesta anser nog att landets socialtjänster gör ett viktigt jobb och att lagar som LVU är ett nödvändigt ont för att säkerställa utsatta barns trygghet.

Inom den mediepolitiska debatten talas det om vita fläckar, orter och platser i Sverige med svag eller ingen lokalbevakning alls. Oftast rör det sig om lands- och glesbygdsorter. Men hatet mot den svenska socialtjänsten som gror i stora arabiskspråkiga kanaler på sociala medier visar att det finns vita fläckar mitt bland oss. I stället för geografiska uppdelningar handlar det här om språkbarriärer.

ANNONS

För svenska medier finns här en viktig demokratiuppgift. Journalistiken måste bli bättre på att granska dessa grupper som inte interagerar med det övriga samhället. Den måste beskriva vad som sker inte bara i deras bostadsområden, men också i deras virtuella rum. Det handlar inte bara om att nå ut till dessa grupper för att bredda antalet mediekonsumenter, utan det är minst lika viktigt för att att ge resten av samhället insyn i vad som försiggår i deras värld.

Men myndigheterna har också en viktig uppgift. Lika självklart som det är med ett psykologiskt försvar mot ryska eller kinesiska påverkansoperationer, lika självklart måste det vara att upptäcka allvarliga konspirationsteorier av det slag som avslöjats i veckan.

Hatet mot socialtjänsten påminner trots allt om en påverkansoperation med syftet att spä på invandrargruppers missaktsamhet mot svenska myndigheter och det svenska samhället i stort.

Som Doku visat bidrar röster i Mellanöstern aktivt till att måla upp en negativ bild av svenska myndigheter. Det kan röra sig om nyhetsinslag i Al Jazeera, arabvärldens främsta nyhetskanal, eller budskap från islamistiska propagandister med hundratusentals följare på nätet. Svenska myndigheter får inte låta det gå obemärkt förbi.

LÄS MER: Låt inte förtalsanmälningar tysta politiker

ANNONS

LÄS MER: Överge inte de tuffa förortsmammorna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS