Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinationsgraden i Sverige är på omkring 80 procent. (Stefan Sauer/dpa via AP)  Bild: Stefan Sauer
Vaccinationsgraden i Sverige är på omkring 80 procent. (Stefan Sauer/dpa via AP) Bild: Stefan Sauer

Adam Cwejman: Vaccinpass är bättre än alternativet

Vaccination leder till minskad spridning i sammanhang där många människor befinner sig på samma plats.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I Sverige har mängden tvångsåtgärder under pandemin hållits till ett minimum. Det är bra och sådana åtgärder har dessutom inte varit nödvändiga. Närmare 80 procent av befolkningen är fullvaccinerad.

När kravet på vaccinpass i vissa publika miljöer infördes den första december varnade några för att det var slut på frivilligheten: Sverige skulle bli som många andra länder där tvång legat nära tillhands för att stävja smittspridning och minska antalet allvarligt sjuka i covid-19.

Men varningarna är överdrivna. Kravet på uppvisande av vaccinbevis är inte så begränsande som man först kan tro, så länge de är ändamålsenliga, vilket det begränsade kravet på uppvisande av vaccinpass är. Dessutom kan restauranger och konsertlokaler i stället för krav på vaccinpass ”vidta särskilda smittskyddsåtgärder”, vilket innebär anvisade sittplatser samt maxantal för det besökande sällskapet. Så har exempelvis kyrkor gjort. Dessutom undantas platser med färre än hundra besökare.

Men visst kan det bli bökigt. Vissa kan dessutom anse det vara integritetskränkande att behöva visa huruvida de vaccinerat sig eller inte. Men det måste vägas mot argumenten för vaccinationsbevis.

Om du befinner dig i en publik miljö som en konsert eller fotbollsmatch ska valet att inte vara vaccinerad inte behöva gå ut över tredje part. Trots att en fullvaccinerad person kan vara smittbärare finns mycket som tyder på att smittan sprids mindre snabbt bland fullvaccinerade. Vaccination leder till minskad spridning i sammanhang där många människor befinner sig på samma plats, vilket flera studier visat.

Vad vaccinet gör är att ge dig ett skydd från allvarligare sjukdom. Det vill säga: Risken är mindre om du smittas att du kommer att behöva sjukvård om du är vaccinerad. Att vaccinera sig är således en solidarisk handling med dem som av något skäl behöver ha tillgång till sjukvården – samt den överbelastade sjukvårdspersonalen. Det är inte heller någon stor uppoffring.

Det är en sak att vägra vaccin och sedan ta konsekvenserna av det valet: Att undvika miljöer där man riskerar att bli smittad samt föra vidare smittan. Det är något annat att inte vaccinera sig för att sedan agera på ett sätt som innebär en betydligt ökad risk för att man för vidare smitta till andra. Gör vad du vill, så länge du inte skadar någon annan, är den vägledande principen i kraven på vaccinationsbevis.

Den svenska pandemistrategin har i första hand gått ut på att uppmana medborgare att iaktta försiktighetsåtgärder, inte tvingas till dem. Men ska vi kunna bibehålla en någorlunda normal offentlighet där människor kan närvara utan att riskera ökad smittspridning är uppvisande av vaccinationsbevis en rimlig och välavvägd åtgärd.