Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Vår skyddslina måste vara stark

Ledarkrönika: Teracom har sedan söndagens sabotage höjt säkerheten. Väktare har satts in kring bolagets master. Så blir det när såväl polisen som försvarsmakten lider av resurs- och personalbrist.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tänk er en attack som skulle slå ut för samhället helt oumbärlig kommunikationsinfrastruktur. Hur hade det påverkat oss? Hur skulle viktig samhällsinformation nå medborgarna om radio- och tevenätet slogs ut? Och ännu värre, om desinformation och rykten på internet skulle spä på oro och misstänksamhet? Samhällets krisberedskap skulle bli helt utslaget.

Under 2000-talet togs flera beslut som kraftigt försvagat Sveriges beredskap att hantera och möta plötsliga krissituationer. Inom Hemvärnet fanns tidigare det så kallade Driftvärnet, som skyddade särskilt viktiga anläggningar och infrastruktur. Men det lades ner av Socialdemokraterna år 2004. Åtta år senare skulle Alliansregeringen lägga ner Beredskapspolisen som kompletterar Polisens ordinarie personal.

Redan då väcktes kritik mot besluten. Sverige skulle bli mer sårbart sades det, och flera händelser den senaste tiden har besannat den oron. I söndags kollapsade Häglaredsmasten, en 300 meter lång radio- och tevemast, utanför Borås. Omkring 188 000 personer bor inom den kollapsade mastens sändningsområde. Polisen är övertygad om att det rör sig om sabotage. Oavsett motiv eller gärningsmän är det uppenbart att Teracom, det statliga kommunikationsbolaget, inte har tillräcklig säkerhet vid sina installationer. Häglaredsmasten stod exempelvis utan kameraövervakning och larmsystem.

Tidigare i maj drabbades Tranås av kabelsabotage. Räddningstjänsten gick inte att kontakta och kommunikationssystemet Rakel visade sig vara ur funktion. Först några dagar efter sabotaget kunde masten i Tranås lagas. Då hade räddningstjänsten missat två larm (SVT 18/5).

Tänk om sabotaget i Tranås varit mer omfattande? Då hade räddningstjänsten runt om i landet riskerat att missa livsavgörande larm. Ett brandlarm som kanske inte når brandkåren? Eller en person i akut behov av sjukvård? Detta är vår samhälleliga skyddslina, den ska inte vara så skör.

Teracom har sedan söndagens sabotage höjt säkerheten. Väktare har satts in kring bolagets master. Så blir det när såväl polisen som försvarsmakten lider av resurs- och personalbrist.

Vid extraordinära händelser måste samhällets infrastruktur leverera. Det är inte en långsiktig lösning att låta väktare bevaka ett femtiotal master. Om riksdagen och regeringen menar allvar med att Sverige ska ha ett fungerande försvar och en funktionell krisberedskap måste de även fatta beslut om att rusta upp totalförsvaret för att kunna skydda samhällsviktig infrastruktur.