Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adam Cwejman: Västsvensk krogväntan

Västsverige är både i toppen och botten när det kommer till tiden det tar att få ett serveringstillstånd. Krögare i Göteborg ska inte behöva vänta flera månader längre än sina kollegor i Mölndal.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det tar någon minut med spårvagn mellan Mölndal och Göteborg. Traskar man runt till fots lär man inte märka att man passerat kommungränsen. Men skulle man till äventyrs vilja starta en restaurang eller krog lär man märka en avsevärd skillnad mellan grannkommunerna.

I en nyligen publicerad rapport av Näringslivets regelnämnd (NNR), vars syfte är att granska regler och lagar som berör företag, kan man utläsa att det tar tre veckor att få sitt stadigvarande serveringstillstånd prövat i Mölndal. Det tar tolv veckor i Göteborg. Du får vänta nio veckor längre och dessutom betala mer än en tusenlapp mer för tillståndet.

För en krögare som startar nytt är det mycket som ska klaffa. Det är en riskfylld bransch med många svårigheter. Kommuners olika tillståndsprövningar och kostnader spelar givetvis en stor roll. Om det är dyrt, krångligt och tar lång tid då blir givetvis de nystartade verksamheterna lidande. Tid är som bekant pengar och det gäller inte minst inom krogbranschen som är säsongskänslig som få andra.

Skillnaderna är ännu större om man lyfter blicken till hela Västsverige. I Vänersborg tar det en vecka. I Borås, Bollebygd och Mark två veckor. I botten, på tolv veckors väntetid, återfinns förutom Göteborg även Ale, Härryda, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Öckerö, Stenungsund och Partille. Det är den absoluta bottenligan i hela landet.

En fördel av att de Västsvenska kommunerna både befinner sig i toppen och i den absoluta botten vad gäller tillståndsprövningar är att de så lätt kan lära av varandra. De kan, om de vill, utbyta lärdomar om hur man sköter sina rutiner och på vilket sätt man utkräver underlag från krögarna. 

På sikt borde kommunerna i Västsverige enas om en gemensam policy: Inför en servicegaranti gentemot företagen som innebär att tillståndsprövningen ska vara genomförd på den tid som idag toppkommunerna klarar av. Det vore en trevlig syn att i nästa års mätning se att alla västsvenska kommuner utmärker sig med snabba prövningar.