Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Adam Cwejman: "Värna Majorna och bygg vackert vid Gröna Vallen"

Det vore en stor tjänst till Göteborg och framtida byggprojekt om man på Gröna Vallen visade att det går att kombinera klassisk stil med smart stadsplaneringsfilosofi, skriver Adam Cwejman.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

De första stegen har tagits för att ersätta parkeringen vid Gröna Vallen i Majorna med bebyggelse. Det ska bli en idrottshall mot själva vallen och bostäder kommer möta gatan. Det hela är ett initiativ av privata Göteborgsbyrån Okidoki arkitekter och i Byggnadsnämnden har man visat sig positiv till idéerna.

Det är lätt att bli entusiastisk. Okidoki har redan gjort halva jobbet genom att föreslå bebyggelse som skalmässigt passar in i gatunätet. Det är välkommen förtätning som dessutom tillför något som saknas i denna del av Majorna: Idrottshallar. Så långt, allt väl.

Men varför nöja sig med att det rent funktionellt är ett ordentligt steg framåt i punkthusbebyggelsens heliga stad, Göteborg? Här har byggpolitikerna och arkitekterna möjligheten att också bygga något vackert och, för stadsdelen, estetiskt passande.  

De tidiga skisserna visade däremot en svart koloss som snarast kändes som om polishuset på Ullevigatan hade hittat sin tvillingsjäl. Man kanske inte ska dra för stora växlar på en grov skiss, men den påminde tyvärr mycket om de senaste årens anonyma lådor som uppförts i Göteborg som inte samspelar särskilt väl med den omkringliggande miljön.

Skissen har, med rätta, fått arkitekturintresserade att gå i taket. Den stridbare arkitekten Albert Svensson har i en alternativ ritning visat hur det skulle kunna se ut om bygget gjordes i klassisk stil och bättre passade med omgivningens vackra landshövdingehus.  

Såväl politiker som tjänstemän som kommer lotsa fram projektet, tillsammans med arkitektbyrån, borde ta intryck av Svenssons skiss. Okidoki har tidigare visat, bland annat i Eksjö, att de förstår att man ska kliva varsamt när man moderniserar i äldre stadsdelar. Går det i Småland borde det gå i Göteborg.

Det vore en stor tjänst till Göteborg om man på Gröna Vallen visade att det går att kombinera klassisk stil med smart stadsplaneringsfilosofi. Då skulle vi kunna ta ett steg bort från den sterila och andefattiga byggkultur som så länge tillåtits förfula vår stadsbild.