Världen slår världen med häpnad

Genom samarbete över nationsgränser, mellan forskare och mellan stater och företag har en rad vaccin tagits fram med en fart som ingen trodde var möjlig. Men det krävs att så många som möjligt vaccinerar sig.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Det som ingen trodde var möjligt har visat sig vara synnerligen möjligt. I onsdags godkändes Pfizers vaccin i Storbritannien och vaccinationerna börjar i nästa vecka. Inom kort väntas flera vaccin godkännas i EU.

Vaccinationers framgång beror, precis som stängningar, rekommendationer och restriktioner, på enskilda människors agerande. Vaccinerar sig många blir effekten stor. Vaccinerar sig få blir viruset kvar i samhället i större utsträckning och under längre tid. Således är en av de viktigaste uppgifterna för politiker, myndigheter och sjukvården att förmå så många som möjligt att vaccinera sig.

I Sverige är vaccinationsvilligheten och vanan normalt sett stor. Den bilden har naggats något i kanten. Enligt en Novusundersökning gjord för SVT nyligen vill 46 procent av svenskarna vaccinera sig mot coronaviruset. Var fjärde person i undersökningen vill inte vaccinera sig, främst av rädsla för biverkningar. En europeisk jämförande studie visar att 6 av 10 svenskar kan tänka sig att vaccinera sig. Sverige hamnar nästan tio procentenheter under snittet. Studien visar också att viljan att vaccinera sig hänger samman med tillit och medievanor. De som vill vaccinera sig läser mer tidningar och litar i högre grad på olika samhällsinstitutioner.

ANNONS

SOM-institutet vid Göteborgs Universitet återpublicerade nyligen resultatet av 2010 års undersökningsfrågor om svininfluensan och globala epidemier. Det blev en utvärdering av hur brett Sveriges nationella vaccinationsprogram lyckades nå ut till olika befolkningsgrupper. I Sverige vaccinerade sig i genomsnitt 64 procent av befolkningen mellan 16 och 85 år.

Också SOM-undersökningen visar att olika grupper i samhället har olika benägenhet att vaccinera sig. De som mest vaccinerade sig var mer etablerade i samhället, var mer tillitsfulla mellanmänskligt och institutionellt och mer måna om och oroliga för den egna hälsan. De som i något lägre grad vaccinerade sig återfanns i svaga och utsatta samhällsgrupper. Det visar vikten av både riktade och generella, kraftfulla informationsinsatser.

– Vaccin är det enda och bästa sättet att få bukt med viruset. Vaccinet skyddar mot sjukdom och mot död och är helt centralt för att stoppa pandemin. Med vaccinet bygger vi upp flockimmunitet och så småningom får vi kontroll på pandemin, sa Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys efter att Stefan Löfven i fredags hållit presskonferens om Sveriges vaccinationsplaner.

– Det är naturligt att människor känner oro men jag uppmanar alla att ha förtroende för myndigheter och vetenskap. Godkänner myndigheterna ett vaccin så är det säkert och bra, menade Sällberg.

ANNONS

Stefan Löfven uttryckte stort förtroende för svenskarnas vilja att vaccinera sig:

– Jag är helt övertygad om att de allra flesta vill ta det här vaccinet. Det är ett skydd för en själv och ett skydd för andra och vi har en i grunden stark vaccinationskultur i Sverige, sa statsministern.

Han kommer att ta vaccin så snart det är hans tur. Huruvida han, som USA-presidenterna Obama, Bush och Clinton, är beredd att göra det i TV, framgick inte på pressträffen.

På träffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Karlsson. Han redogjorde för hur vaccineringen skall gå till och i vilken ordning olika grupper skall få tillgång till vaccinering. Johan Karlsson sa i förra veckan att vi skulle få leva med pandemin länge än, trots vaccinet. Det kändes nog för många som lyssnade lite som att höra den ständigt vemodige åsnan Ior i Nalle Puh - Illa är det och värre blir det (Inga jämförelser i övrigt).

På en fråga om varför denna pessimism och varför Sveriges vaccination skulle gå långsammare än i andra länder, svarade Johan Karlsson:

– Pessimistiskt eller inte, jag delar uppfattningen med alla mina kollegor ute i Europa. Det är inte dags att släppa upp allting bara för att vaccinet kommer. Men vi följer detta under våren och är det så att vi får en bättre situation så är det naturligtvis dags att lätta på rekommendationer och restriktioner, visst. Och vi kommer att vaccinera lika snabbt som andra.

ANNONS

Över huvud taget så andades pressträffen mer hopp och ljus än de tidigare gravallvarligheterna. Statsministern talade om en tid när pandemin blott är ett minne. Pressträffen, vid vilken också socialminister Lena Hallengren och Sveriges vaccinationssamordnare Richard Bergström deltog, gav intryck av ordning och reda i "struktur, organisering och kontroll" med tydlig ansvarsfördelning i alla led av kedjan från leverans av vaccinerna till "stick i armen". Kanske beror det på att Sverige nu kan använda en beprövad vaccinationsstruktur. Kanske på insikten att vårens sjabbel med testning, smittspårning och ansvar inte får upprepas om politiker, myndigheter och tjänstemän skall kunna behålla medborgarnas förtroende.

Det är för tidigt att dra slutsatser om vad som fungerat och inte fungerat i olika länders hantering av smittspridningen. Men några ting står klara. Världen har slagit världen med häpnad. Genom samarbete över nationsgränser, mellan forskare internationellt och mellan stater och företag har en rad vaccin tagits fram med en fart som ingen trodde var möjlig. Dessutom är EU en klar tillgång för medlemsländerna för att driva utveckling, kunna sprida risker, garantera tillgång till stora volymer vaccin och arbeta med vaccinationsgodkännanden.

– Så här långt har EU-samarbetet varit en fantastisk framgång. Vi har sex vaccin, alla länder är med, ingen har hoppat av och det finns inga som helst tecken på nationalism i denna fråga inom EU, sa Richard Bergström!

ANNONS

Så det ljusnar! Som dotterns rektor skrev i ett mejl till alla vårdnadshavare:

"Det blev verkligen en annorlunda höst det här, men vi får se framåt och vara positiva: snart kommer vaccinet, värmen, solen, våren!"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS