Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nooshi Dadgostar (V) hotar fälla regeringen senare denna vecka. Men vad är det egentligen värt? Bild: Henrik Montgomery/TT
Nooshi Dadgostar (V) hotar fälla regeringen senare denna vecka. Men vad är det egentligen värt? Bild: Henrik Montgomery/TT

Bawar Ismail: Vänsterns hot klingar falskt

Om Dadgostar menade allvar med sitt hot hade hon inte aktivt undvikit att tala klarspråk om att göra gemensam sak med SD.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Stefan Löfven (S) har 48 timmar på sig att slopa förslaget om friare hyressättning vid nyproduktion. Det var Vänsterpartiets besked när partiledaren Nooshi Dadgostar bjöd in till presskonferens för att kommentera partiets inställning till det utredningsförslag som kom tidigare i juni.

Vänsterpartiet, som anser att ett sådant förslag innebär ett radikalt systemskifte i svensk bostadspolitik, kräver därför att regeringen Löfven antingen drar tillbaka det aktuella utredningsförslaget eller förhandlar fram ett nytt alternativ tillsammans med Hyresgästföreningen. Annars kommer Vänsterpartiet inledda en ny process.

En ny process? Det är en lång och väldigt diffus omskrivning för att Vänsterpartiet kanske, kanske, ska besluta sig för att fälla S-regeringen i en misstroendeförklaring mot statsministern.

Nooshi Dadgostars hot klingar dock falskt. För det första vägrade vänsterledaren att förtydliga vad konsekvensen blir om den rödgröna regeringen nobbar V-kraven. Blir det misstroendeförklaring? Med eller utan stöd från SD? Och hur ska V agera om misstroendeförklaringen kommer på SD:s initiativ?

För det andra framstår ultimatumet som en tam upprepning av föregångaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen om arbetsrätten reformerades. Även då sades det vara en röd linje som inte fick passeras, men V vek sig när frågan överläts till arbetsmarknadens parter att redas ut. Något sådant kommer dock inte att rädda Vänsterpartiet i frågan om fri hyressättning för nyproducerade bostäder.

Det var inte bara S som var måltavla under Dadgostars pressträff. Enligt V-ledaren vilar nu ett tungt ansvar på Moderaterna och Kristdemokraterna om det skulle visa sig att Löfven inte är Vänsterpartiet tillmötesgående. Om Kristersson och Busch inte ansluter sig till V vid en eventuell misstroendeförklaring har M och KD aktivt valt att stötta S-regeringen, enligt Dadgostar. Men det är inte M och KD:s uppgift att tvinga Löfven till att efterfölja Dadgostars krav.

Vänsterpartiet samlar endast 28 ledamöter i riksdagen, vilket är under mandatkravet på 35 ledamöter för att kunna väcka misstroendeförklaring. Dadgostar måste därför få stöd från M, KD eller SD för att kunna förverkliga sitt hot. Även om Kristersson och Busch vill rösta bort den rödgröna regeringen är det mycket lite som talar för att de är redo att utlysa regeringskris lagom till svenska folkets midsommarfirande och med anledning av en politisk fråga där partierna faktiskt ligger nära utredningsförslaget i fråga. Kvar står alltså SD, ett parti som Dadgostar aktivt undvek att nämna under sin presskonferens.

Om Dadgostar menade allvar med sitt hot borde svaret ha varit glasklart från första början: Vänsterpartiet är redo att göra gemensam sak med SD om Stefan Löfven inte tillmötesgår partiets krav. Vad vänsterväljarna i stället fick var ett tomt hot från ett parti som tycks vilja fortsätta vara dörrmatta åt en S-regering som petat i såväl arbetsrätten som hyresrätten - allt för att inte behöva ha att göra med Jimmie Åkesson och kompani.

Och om V viker sig för S även denna gång, vad innebär det för en eventuell mittenvänsterregering efter valet 2022? Kommer Dadgostar låta Annie Lööf driva igenom hela Centerpartiets partiprogram utan något som helst motstånd? Vilken vänsterväljare skulle vilja lägga sin röst på V då?