Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterextremt samhällshot

Polisens tillslag sätter ljuset på en oroande upptrappning av politiskt våld även i Västsverige.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Spjut, stickvapen och brandbomber var några av de obehagliga fynd polisen gjorde när den i går slog till mot medlemmar i Revolutionära Fronten i Mälardalen.

– Vi har förhindrat attentat, konstaterade polisen.

Att tillslaget skedde samma dag som tidningarna fylldes av recensioner av den senaste boken om Breivik var en slump. Den väcker dock tankar.

Vad skulle kunna hända om SDU bestämmer sig för att hålla sommarläger på en ö i Mälaren? Skulle någon bokstavstrogen ”revolutionär” frestas till explosiv motaktion?

Revolutionära fronten (RF) – som bildades som en avstickare till Antifascistisk aktion (AFA) efter Göteborgskravallerna och även är verksam i Västsverige – tycker att våld är en fullt acceptabel metod i vad som beskrivs som ett krig mot fascismen.

Följaktligen har meningsmotståndare i nynazistiska Svenskarnas parti attackerats med allt från hotfullt placerade yxor i dörren till fysiskt våld. Vissa angrepp har de arroganta, maskerade gärningsmännen filmat och skrutit med på nätsidor. Attackerna har i sin tur – om än i betydligt mindre skala – utlöst motaktioner. Även om den våldsspiralen är illa nog är problemet betydigt mer omfattande än så. Även grannar till meningsmotståndare samt andra oskyldiga har råkat illa ut när de hamnat i vägen för revolutionärerna.

Revolutionärerna i Mälardalen har dessutom medvetet attackerat socialkontor och andra myndigheter, vilket raskt påminner om de våldaaktioner som AFA i höst riktat mot arbetsförmedlingar och socialkontor i Fyrbodal.

AFA misstänks också ha placerat de bilbomber som exploderat hos bohuslänska SD-politiker.

Efter terrordåden i Norge fick polisen kritik för att inte ha tillräcklig god koll på högerextrema grupperingar. Risken kan inte sägas vara inte mindre vad gäller våldsamma vänsterextremister. Därför är det bra att svenska polisen nu slagit till på flera fronter mot en gruppering som otvivelaktigt utgör ett hot mot det demokratiska samhället.

AFA, RF och andra aktörer inom den så kallade autonoma miljön drar sig inte för att attackera såväl förtroendevalda som tjänstemän. Detta får aldrig bagatelliseras.

Vikten av att etablerade demokratiska partier tar avstånd från denna typ av grupperingar kan inte nog understrykas. Därför var det nedslående att se att Vänsterpartiet i Göteborg valde att liera sig med Revolutionära fronten för en alternativ Kristallnattsmanifestation.

Det räcker att kolla in RF:s facebookinlägg om Säpo motoffensiv för att förstå vilken typ av gäng det handlar om. ”Gola inte, annars kan du bli varse vad en förändrad hotbild innebär” är budskapet. Snyggt umgänge som ett av Göteborgs styrande partier håller sig med.

GP 20/11 -13