Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Ernst Henry photography

Välkommen Håkan Boström till GP ledare!

Idag hälsar vi Håkan Boström varmt välkommen som fast skribent. Nedan finns en presentation av ledarsidans nya medarbetare.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vem är du?

- Jag är uppvuxen i Dalarna i industristaden Borlänge samt hos min mormor på landsbygden. Min mor var postkassörska och min far turkisk gästarbetare. Man kan nog säga att jag gjort en klassresa. Att försöka förstå den värld vi lever i och bidra till andras förståelse för den är för mig en stark drivkraft. 

Vad har du gjort tidigare? 

- Kommer närmast från doktorandstudier i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Jag har dessutom examina i statsvetenskap och idéhistoria. Har tillbringat ens stor del av mitt liv vid universitetet, men har även arbetat med ledarskrivande av och till i närmare 15 år, bland annat på Göteborgs Posten, Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Corren och även skrivit artiklar för andra tidsskrifter och tidningar. Har också arbetat för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Skrivande och samhällsanalys är helt enkelt det jag brinner för.

Vilka frågor är du mest intresserad av?

- Övergripande frågor kring demokrati, yttrandefrihet och samhällsbyggande intresserar mig mycket. Frågan vad Sverige egentligen är för land och vad det bör vara är också central. Där kommer det historiska perspektivet in. Men även behovet av att förankra politisk analys i människors vardag. Svensk politik skulle må bra av att oftare höja blicken från det rent teknokratiskt administrativa och ta färre saker för givna. 

Hur ser du på GP ledares roll i debatten?

- GP ledare har de senaste åren utvecklats till en av svensk debatts viktigare röster. Ledarsidan har vågat bryta mot det slentrianmässiga och klichéartade. GP ledare har också lyckats bidra till analys och fördjupning samtidigt som man inte varit rädd för att ta konflikter. Det är en tradition värd att förvalta. Det är viktigt att det finns starka röster utanför ”the Stockholm consensus”. GP:s bas i Göteborg är en tillgång för ledarsidan, liksom ledarsidans starka nationella ställning är en tillgång för göteborgarna.