Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Visst finns det billigare alternativ för konferenser. Bild: GP
Visst finns det billigare alternativ för konferenser. Bild: GP

Adam Cwejman: Välfärden bantar, cheferna festar

Medan hela Göteborgs Stad är belagt med ett skarpt sparbeting åker kommunala chefer och direktörer på dyr konferens. Billiga alternativ saknas inte.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det var före sommaren som Göteborg fick beskedet. "Marginalerna krymper". Långsiktigt är inte utgiftsnivåerna hållbara och staden står därför inför "betydande ekonomiska utmaningar." Orden kom från Stadsledningskontoret som rekommenderade att Kommunstyrelsen inte skulle fatta några beslut om utgiftshöjningar. Dags att spara där det går.

Alla verkar inte ha förstått budskapet. Nyligen åkte sextio av de högsta cheferna och direktörerna från kommunens bolag och förvaltningar på konferens till Stenungsbaden Yacht Club vilket GT rapporterade om (10/9). Kostnaden låg på 128 640 kr. "Vi har gjort en bedömning att vi tycker att det är viktigt att vi kan träffas och prata om de här frågorna gemensamt" förklarade stadsdirektören Eva Hessman.

Ska chefer inte träffas och ha möten? Självklart ska de göra det. Men varför använda ett av de dyrare alternativen som står till buds? Det kryllar av välutrustade och kommunalt ägda möteslokaler i Göteborg. De kunde gott och väl ha bokat A-salen på Axel Dahlströms torg. Kostnad? 1440 kronor för samma tid som avsatts för Stenungsbaden Yacht Club.

Givetvis går det även att lösa betydligt billigare förtäring i Göteborg. En dubbelt god gärning hade varit att köpa in måltider från någon av de 17 restauranger som serverar dagliga måltider till stadens äldre. Nära Axel Dahlströms torg har de exempelvis Altplatsens träffpunkt. Det finns många andra att välja mellan som redan idag anlitas av kommunen. Garanterat billigare än att äta både lunch och middag på Stenungsbaden.

Vill man verkligen genomföra konferensen billigt går säkerligen att ordna ännu billigare lokaler. Det Higabägda Dicksonska palatset vid Heden står olyckligtvis nästan alltid oanvänt. Det är inte ens tillgängligt för allmänheten.

Det finns ingen som helst poäng att spendera långt över 100 000 kr på en konferens med mat och logi när hela Göteborgs Stad är belagt med ett ordentligt sparbeting. Det handlar egentligen inte om pengasummorna. Det är i stadens sammanhang en liten mängd.

Snarare är det en fråga om vilka signaler förvaltningarnas och bolagens chefer skickar till göteborgarna. Menar de att de står över sparbetingen? Det är inte en fråga om huruvida de ska få åka på konferens eller inte. Självklart ska de få träffas och diskutera. De ska heller inte behöva gå hungriga mellan mötespassen.

Men givet det prekära läge stadens ekonomi befinner sig i skulle det inte skada om man drog åt bältet lite och använde befintliga kommunala resurser i stället för vidlyftiga och onödiga utgifter.

Det hade varit en symbolisk gest som visade att alla måste spara där det går och är möjligt, även cheferna. Konferensen hade garanterat inte blivit lidande och de inblandade hade alla vunnit lite trovärdighet. Dessutom hade man kunnat inskärpa allvaret gällande stadens ekonomiska situation.

Stadsdirektörens svar på varför de just väljer ett så dyrt alternativ håller inte. Snarare visar det hur skild från den verklighet man är som resten av staden får leva med. Att spendera andras pengar, vilket Stadsdirektören och cheferna gör, ska inte ske lättvindigt. Cheferna sitter faktiskt i samma sits som resten av staden. Det är dags att de förstår detta. Hur ska de annars kunna kräva att andra sparar in på utgifterna?