Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Utvisningsbeslut måste verkställas

Statsminister Stefan Löfven sade på S-kongressen att alla som får avslag ska åka hem. Samtidigt driverhans partikollegor i kommunerna en politik som underlättar för personer som inte har rätt att vistas i landet att leva gömda.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

År 2009 påbörjades projektet ‘Rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete, mer känt som Reva. Det var ett samarbete mellan Migrationsverket, Polisen och kriminalvården där syftet var att skapa en mer effektiv avvisningsprocess av personer som saknade tillstånd att vistas i landet. Skåne var först ut och där ökade antalet verkställigheter med 25 procent mellan år 2010 och 2011.

Projektet klumpades sedermera ihop med de ökade utlänningskontrollerna, trots att de inte hade särskilt mycket med varandra att göra – när medierna började skriva om id-kontroller i tunnelbanan hade Reva inte ens påbörjats i Stockholm – och fick massiv kritik.

Efter den debatt som då uppstod har det inte varit helt lätt att diskutera frågan om personer som vistas illegalt i landet. Men faktum är att det behövs.

Det har nu framkommit att den 39-årige man som är misstänkt för fredagens terrordåd i Stockholm skulle utvisas. I juni förra året fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och i december fick han en tidsfrist på fyra veckor att lämna landet. Något som han alltså inte gjorde. I februari i år lämnades ärendet över till polis och han blev efterlyst. 

Han är inte ensam. Omkring 12 000 andra är efterlysta på samma sätt, en siffra som troligen kommer att öka: den senaste prognosen från Migrationsverket är att nära 50 000 personer kan komma att avvika fram till år 2021. 

Att just 39-åringen kunde avvika är extra illa då han var känd av Säpo sedan tidigare. Sannolikt är det fler av dem som gått under jorden som utgör en fara för rikets säkerhet. 39-åringen är inte heller den första som begått ett allvarligt brott efter ett utvisningsbeslut: även mannen som högg ihjäl två personer på Ikea år 2015 hade fått ett sådant.

Hade utvisningarna av dessa personer fungerat som de skulle hade de inte kunnat begå dessa brott. Nu behövs mer resurser och fler poliser för att fler avvisningar ska kunna verkställas. Att förvara de som riskerar att avvika är inte heller orimligt. Men det räcker inte med det. 

Statsminister Stefan Löfven sade på S-kongressen under söndagen att alla som får avslag ska åka hem; samtidigt driver statsministerns partikollegor i kommunerna en politik som underlättar för personer som inte har rätt att vistas i landet att leva gömda. 

I Malmö kan barn till papperslösa få ekonomiskt bistånd och i december meddelade man från Stockholms stad att man ska se över sina riktlinjer för att samma sak ska bli möjligt där. Att landstingen kan erbjuda papperslösa mer generös sjukvård än den som anges i regelverket är också problematiskt.

De som har fått avslag ska åka hem. Då kan vi inte samtidigt tillåta parallella samhällen att växa fram; det är inte bara kontraproduktivt utan också ovärdigt – och potentiellt farligt.