Utred MB också i Göteborg

Vilken roll spelar muslimska brödraskapet i Göteborg?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

En färsk rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, borde få en lokal uppföljning i Göteborg. I rapporten "Muslimska brödraskapet i Sverige" ger forskarna Magnus Norell, Aje Carlbom och Pierre Durrani en lägesbild över det islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet. Man beskriver hur anhängare till brödraskapet har byggt upp ett nätverk i det svenska civilsamhället.

Paraplyorganisationen Islamiska förbundet, biståndsorganisationen Islamic relief, studieförbundet Ibn Rushd och ungdomsorganisationen Sveriges Unga muslimer är enligt rapporten skapade och dominerade av personer som ingår i Muslimska brödraskapets europeiska del.

Alla organisationerna finns representerade med avdelningar här i Göteborg. Det vore därför intressant att veta är i vilken omfattning dessa har agerat lokalt i Västsverige. Fokus för brödraskapet ligger förstås i de historiska hemländerna – framförallt Egypten. Men åtminstone initialt fanns det företrädare som ville skapa islamistiska institutioner också i Sverige.

ANNONS

För det ändamålet verkar man även ha arbetat fram en fungerande taktik. Brödraskapet har inte riktat in sig på något särskilt politiskt parti, utan i stället försökt att påverka flera. Ett lokalt exempel är Abdirisak Waberi som företrädde Moderaterna på riksdagens Göteborgsbänk under mandatperioden 2010-2014. Han benämns i rapporten som ett ”bra exempel på hur MB-aktivister har agerat på ett partipolitiskt plan i Sverige”.

Integration är ett viktigt mål för politiker i hela Sverige. Men Muslimska brödraskapet arbetar aktivt mot integration mellan muslimer och icke muslimer.

Då nätverket haft och fortfarande kan ha starka lokala förgreningar i Göteborg borde det därför ligga i stadens intresse att utreda om brödraskapets närvaro påverkat politiska beslut eller utvecklingen i enskilda stadsdelar.

ANNONS