Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att läsa böcker är viktigare än att kolla på Youtube. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Att läsa böcker är viktigare än att kolla på Youtube. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bawar Ismail: Utmärkt om elever får en massa böcker att plöja igenom

Allt färre unga läser böcker och tidningar. Mot denna bakgrund är det därför välkommet om lärare vill ge elever läsuppgifter under loven.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I Sverige är det tydligen kontroversiellt för en lärare att ställa krav på sina elever.

Läsläxa under nästa jullov? När gymnasieläraren Filippa Mannerheim tänkte högt i sociala medier möttes hon av en kritikstorm från upprörda föräldrar och läxmotståndare.

Loven är till för eleverna att vila upp sig. Läsa böcker får de göra på skoltid. Bidra inte till mer prestationsångest och stress. Så lät reaktionen mot en lärare som observerat att ungdomar knappt läser böcker längre och därför skulle få uppgiften att läsa en litterär klassiker under jullovet.

Men det är en fantastisk idé med tanke på att allt färre unga läser böcker. När Medierådet först började kartlägga barn och ungas medievanor 2012 uppgav 23 procent av 17-18-åringarna att de läste böcker eller tidningar dagligen. 2018 hade siffran sjunkit ned till 11 procent för samma åldersgrupp. Bland barn i nioårsåldern tycks det vara något bättre med 23 procent, men Medierådets årliga kartläggningar har tyvärr visat en tråkig trend: Den dagliga läsningen sjunker ju äldre barnet blir. Att läsning av skönlitteratur och tidningar minskar bland unga bekräftas även i den senaste PISA-undersökningen.

Vad har då ersatt läsandet? TV-spel, mobiltelefoner och sociala medier, så klart. Det finns oändlig med kunskap att hämta på Youtube, men några videoklipp om dagen kommer inte att stärka barnens ordförråd eller läsförmåga. Det kan däremot läsandet göra.

Att läsa och analysera tidningsartiklar på samhällskunskapen? Recensera en bok på svenskan? Undersöka källor i historieuppgiften? En god läsförmåga är fortfarande avgörande för att elever ska kunna ta del av undervisningen i klassrummet, inte minst för ungdomar i gymnasiet.

Vi lever i en tid där barn och unga konstant låter sig distraheras av sina mobilskärmar och sociala medier. Vuxenvärlden har en plikt att se till att dagens unga generation tar sig tiden att plocka upp en fysisk bok. Och om föräldrar inte tar sitt ansvar, eller inte förmår att få sina barn att läsa, är det självklart att skolan tar på sig uppgiften att få unga att läsa på fritiden. Läsläxor under lovet borde vara en naturlig del i det uppdraget, strunt samma vad upprörda föräldrar på nätet tycker. Det är trots allt läraren som ska utforma elevernas undervisning, inte vårdnadshavare som tror sig veta bättre.

2016 beslutade den rödgröna regeringen, med dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i spetsen, att höstlovet skulle döpas om till läslovet. Där har skolan en perfekt ursäkt för att skicka hem eleverna med böcker att plöja igenom.