USA och Kina på kollisionskurs

I grunden handlar handelskonflikten mellan USA och Kina om så mycket mer än bara tullar.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Efter G20-mötet i Buenos Aires häromveckan såg det för första gången på länge lite ljusare ut i handelskonflikten mellan Kina och USA. Men lugnet var bedrägligt. Samtidigt som Trump avnjöt en vänskaplig middag med sin kinesiske motpart Xi Jinping och lovade att försena nästa omgång av höjda tullar på kinesiska importvaror med tre månader, greps Huaweis finanschef Sabrina Meng Wanzhou på uppdrag av USA i Kanada när hon bytte plan i Vancouver.

Sabrina Meng, som är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, anklagas för att ha deltagit i export av amerikansk högteknologi till Iran trots pågående sanktioner. Även om hon några dagar senare släpptes ur häktet mot borgen kvarstår anklagelserna och risken att hon utlämnas till USA för vidare utredning. Signalvärdet av att just hon arresterades av kanadensiska myndigheter kan inte nog understrykas.

ANNONS

Huawei är ett av Kinas främsta högteknologiska företag. Trots att företaget är privatägt finns det frågetecken kring vem som egentligen äger det, inte minst givet grundaren Rens nära kontakt med den kinesiska försvarsmakten. Flera länder, däribland USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland, förbjöd nyligen Huaweis komponenter i 5G-utvecklingen av säkerhetsskäl liksom företagets mobiltelefoner inom statliga myndigheter.

I grunden handlar handelskonflikten mellan USA och Kina om så mycket mer än bara tullar. Den handlar om vem som ska vara den globala ekonomiska och teknologiska ledaren, men också om en amerikansk besvikelse över att Kina, trots utfästelser i samband med medlemskapet i Världshandelsorganisationen 2001, inte blivit en marknadsekonomi med mer demokrati, yttrandefrihet och respekt för mänskliga rättigheter.

Istället har takten i de nödvändiga ekonomiska reformerna avtagit, och den kinesiska ekonomin blir alltmer statligt styrd. Partiets tentakler sträcker sig allt längre in i det privata näringslivet och nyligen avslöjades att Alibabas grundare, den karismatiske Jack Ma, är partimedlem. Likaså har förtrycket och övervakningen ökat i landet, som uppskattas ha 200 miljoner övervakningskameror, varav många med avancerad ansiktsigenkänning.

Att USA och Kina står långt ifrån varandra kan intygas av oss som närvarade vid Stockholm China Forum i mitten av november, där det var uppenbart att kineserna inte förstod problemet med massinterneringen av uppemot en miljon muslimska uigurer i Xinjiang. Brott mot mänskliga rättigheter riskerar därmed att åter bli en het potatis i de amerikansk-kinesiska relationerna och det finns en risk att västvärlden, inklusive Sverige, dras med i ett nytt kallt krig mot Kina.

ANNONS

Arresteringen av Sabrina Meng har redan lett till kinesisk vedergällning mot Kanada. Under onsdagen framkom att en kanadensisk senioranalytiker vid prestigefyllda International Crisis Group arresterats i Peking för att ha hotat nationens säkerhet och under torsdagen rapporterades att ännu en kanadensare gripits för liknande brott. Budskapet är tydligt: den som utmanar Kina riskerar att straffas.

ANNONS