Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hjörne: Tungan har makt över liv och död

Donald Trump har under hela sitt presidentskap använt de sociala medierna för att sprida lögner och skapa polarisering. Men det innebär inte att det är rätt att strypa yttrandefriheten.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Words matter. Ord är viktiga. Ord är betydelsefulla.

– Vi begråter skändningen av USA kongressbyggnad, utgjutandet av oskyldigas blod, förlusten av liv och dysfunktionens gungfly. Dessa tragedier har påmint oss om att ord är viktiga, ord är betydelsefulla och att tungan har makt över liv och död!

Så talade den amerikanska senatens kaplan Barry Black sedan senaten, efter den våldsamma stormningen av kongressen, hade bekräftat Joe Bidens valseger.

Tidigare under dagen hade Donald Trump talat, i en helt annan anda, till anhängare som hade samlats i Washington för att protestera mot "valstölden". De vanliga litaniorna om fejkmedia, big tech-hotet, ett val stulet av vänsterradikala demokrater och fega republikaner och vägran att erkänna valförlusten avslutades med uppmaningen att marschera mot Kapitolium för att "ta tillbaka vårt land".

De orden satte horderna i rörelse längs Pennsylvania Avenue. De orden fick mobben att bryta sig in kongressbyggnaden, vandalisera och hota. De orden fick somliga att vilja lyncha vicepresidenten Mike Pence för att han inte lytt Donald Trump. Pence och de andra i senaten evakuerades och räddades. Fem människor dog, däribland en polisman. Ord är betydelsefulla. Tungan har makt över liv och död.

Donald Trumps ord har fått en lång rad medarbetare i Vita Huset att säga upp sig, republikanska politiker att ta avstånd från och överge presidenten och representanthuset att åter ställa honom inför riksrätt, den förste att utstå denna smälek två gånger. Trumps ord har också kommit att få oerhört stor betydelse för honom personligen. Rader av företag har dragit in sitt stöd. Deutsche Bank, som finansierat Trumpföretagen, har avbrutit samarbetet.

Det var också Donalds Trumps ord som fick Facebook, Google, Instagram och Youtube att stänga Trumps konton. Det var Trumps ord som fick Twitter att stänga presidentens konto permanent. Därmed berövades Donald Trump sin kommunikationskanal till sina långt över 80 miljoner följare och det verktyg han använt för att ljuga, hota, hata, manipulera, avskeda, för att regera och för att göra utrikespolitiska utspel.

Yttrandefriheten är central i alla demokratier och finns reglerad i de flesta sådana länders grundlagar, liksom ett fåtal inskränkningar i rätten att yttra sig. Yttrandefriheten i USA regleras i första tillägget till konstitutionen och är mycket vidsträckt. Det finns till exempel, som i Sverige, inget förbud mot hets mot folkgrupp. En av de få inskränkningarna avser uppmuntran till laglös handling och våld. Riksrättsåtalet mot Donald Trump gäller just det - anstiftan till uppror.

Att lagen förbjuder Donald Trumps handlande är en sak. Men det innebär inte att det var rätt och riktigt av Twitter och de andra sociala mediejättarna att stänga ute presidenten.

Besluten om att blockera Trump en dryg vecka innan han avgår motiveras med att det finns "stor risk för fortsatt uppvigling till våld", enligt Twitter. Facebookägaren Mark Zuckerberg skrev att det är tydligt att Donald Trump "avser att använda sin sista tid som president till att underminera den hederliga och lagliga övergångsprocessen till hans valda efterträdare, Joe Biden."

Både Twitter och Zuckerberg har rätt i sak. Trump är helt uppenbart instabil och utgör därmed en fara. Men det är också uppenbart att president Trump använt hela sin ämbetsperiod till att ljuga, polarisera och underminera tilltron till demokratin. Så varför agerar nätverken först nu?

Deras beslut att stoppa Trump kan delvis vara ett sätt att hamna på rätt sida i historieskrivningen - dikterat av hänsyn till värdering, tillväxt och lönsamhet, inte med nödvändighet främst av omsorg om konstitutionen och landets och medborgarnas bästa.

De sociala nätverkens beslut må te sig rimliga för att begränsa risken för uppvigling. Men det finns också en risk i att Donald Trumps och hans anhängares världsbild bekräftas - en där ett etablissemang av medier, big tech, vänsterradikala demokrater, klimataktivister och fega republikaner hotar "vår underbara republik".

"Vi kommer inte låta oss tystas", som Donald Trump skrev på det officiella Twitterkontot avsett för presidenten.

Risken med de gigantiska, världsomspännande sociala nätverksföretagen är att ett fåtal människor godtyckligt kan bestämma vem som tillåts säga vad. Hearst och Murdoch är småpotatis jämfört med vår tids internetmoguler.

Den rimliga ordningen är att de valda, lagstiftande församlingarna i olika länder beslutar ramarna för yttrandefriheten och att rättssystemen ser till att lagarna efterlevs. Nätverksföretagen har då att rätta sig efter lagarna och måste dessutom se till att avsätta avsevärda resurser för detta. EU är på väg åt det hållet med sitt lagförslag som presenterades i december förra året.

Många i Sverige varnar nu för att vi kan vara på väg åt samma håll som USA. Demokratisk vaksamhet är alltid på sin plats. Men USA är ett avgrundssplittrat lågförtroendeland, där endast 17 procent av invånarna anser att staten och de federala institutionerna alltid eller för det mesta gör rätt.

Sverige är fortfarande ett land med hög samhällelig tillit. Om det bör alla måna. Att demonisera meningsmotståndare genom jämförelser med Donald Trump och Kapitoliumstormningen är oklokt. Det om något polariserar och skapar misstro. Ord är viktiga. Ord är betydelsefulla. För att åter citera Ordspråksboken: "Där orden är många uteblir inte synd. Klok är den som styr sina läppar."