Stadskärnans handel är beroende av tillgänglighet och trygghet.
Stadskärnans handel är beroende av tillgänglighet och trygghet. Bild: PER WAHLBERG

Trygghet och tillgänglighet - Göteborgs två akilleshälar

Många butiker i centrala Göteborg vittnar om vikande kundunderlag. Det är ingen hemlighet att stadskärnans attraktivitet har minskat.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

I Göteborgsregionen ökar antalet gästnätter för 27:e året i rad. Juli har varit en lyckad turistmånad. Det märks. I centrala Göteborg är det tjockt med folk. Handeln tackar och tar emot. ”Tänk om det alltid kunde vara så här” tänker nog en och annan av butiksägarna. Månaden har varit ett lyckligt undantag i en annars, för centrumhandeln, tuff tid.

Tangentens riktning är denna: Bor man utanför Göteborg eller i utkanten av kommunen så rundas ofta centrum. De som äger bil vet att centrala Göteborg nuförtiden är hopplöst att röra sig till och inom. Bygget av Västlänken är en garant för att det kommer förbli så under lång tid.

ANNONS

Politikerna försöker lugna handlarna med att det är tillfälligt. Men politikerna behöver heller inte varsla personal för att omsättningen minskar. Småbutiker eller krogar har inte stora marginaler. Några år med förseningar av det slag som drabbade den nyligen återöppnade Vasabron är en stor påfrestning.

Det byggs i utkanten av Göteborg och i kranskommunerna. Isolerade bostadsområden som i praktiken kräver bil av sina boende. Dessa bosatta handlar sedan i stora shoppingcentrum som befinner sig längs med motorlederna.

Bäckebol och Sisjön frodas. Nya Hovås är fullt av folk en lördag. Småbutiker i centrala Göteborg har det däremot svårt. Tillfälligt kan de ersättas av sådant som caféer, krogar och restauranger. Men även dessa är givetvis beroende av tillgänglighet och att kunder hittar dit.

Göteborg är påverkat av utmaningen från näthandeln. Men även många butiker i centrala Göteborg ägnar sig åt näthandel – det är ett sätt att klara omställningen. Kombinationen av fysisk butik och näthandel är något många prövar.

Men hur ska de klara sig om leveranserna till butikerna inte kommer fram eller ständigt blir försenade på grund av den usla trafiksituationen? Då kan butiken i stället inhysas i en anonym lagerlokal på en åker där hyran är låg.

ANNONS

I januari var situationen så allvarlig att representanter för de stora logistikföretagen DHL, Schenker, Bring och Postnord efterfrågade ett krismöte med Kommunstyrelsen.

Representanter varnade i ett brev för att trafiksituationen i Göteborg är "ohållbar" för godstrafiken och att transportbranschen inte kommer klara av kraven från "industri, handel, och samhällskritiska funktioner i Göteborgsregionen" på sikt.

De fick ett möte. Politikerna lyssnade. Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling förklarade att ”Vi alla är överens om att vi ska ta oss igenom detta, frågan är bara hur”. Något ”hur” har ännu inte levererats och trafiksituationen är fortfarande väldigt svår för logistikbranschen.

Vilka incitament har innerstadsbutikerna att behålla den fysiska butiken i centrala Göteborg om kunderna inte hittar dit längre eller inte tycker ett besök är mödan värd? De överlever inte på en lyckad turistmånad då hotellgästerna kan ta sig runt till fots. Då blir det mer rimligt att flytta utanför staden på sikt. Vilket råkar vara vad de förvärvsarbetande småbarnsfamiljerna gör i oförminskad takt.

Det paradoxala i allt detta är att Göteborgsregionen som helhet är en framgång. Tillväxten, liksom inflyttningen, är stor. Men stadskärnan har trots det stora problem.

Det handlar inte bara om tillgänglighet. Tryggheten spelar också en viktig roll för utvecklingen. Natten till onsdagen var det fyra rån på lika många timmar innanför Vallgraven. Personer drabbades av våld och hot vid Skeppsbron, Rosenlundsgatan, Drottningtorget och sist Brunnsparken.

ANNONS

”En bra grej kan vara att hålla sig nykter och att gå hem tidigare” var polisens råd till den som oroar sig. Har du tänkt ha en helkväll i Göteborg? Drick inget och håll dig inomhus då (GP 7/8).

En plats i centrala Göteborg som länge dragits med trygghetsproblem är Femmanhuset. Det är inte farligt att vistas där. Men öppen narkotikahandel, flera fall av våld på öppen gata samt gäng som drar runt avskräcker folk. Samma effekt får rånen som precis ägt rum. Folk justerar sina rörelsemönster och undviker vissa platser. Ryktet sprider sig vilket i sin tur påverkar centrumhandeln.

Trygghet och tillgänglighet. Där har vi två begrepp som får företagare och butiksägare i centrala Göteborg att vakna kallsvettiga på natten. Med minskad trygghet, så väljer kunderna bort vissa områden.

Med minskad tillgänglighet så hittar kunderna inte in och leveranser försenas. Det ena bygger på det andra. Det är nog dags för Hampus Magnusson och hans kollegor att komma på hur vi ska ta oss igenom detta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS