Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Trygghet i en ny tid

Fokus på trygghet och på statsministerrollen stärker Stefan Löfven.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Stefan Löfven skulle ha hållit inledningstalet på Svenska Mässan när Socialdemokraternas kongress startade på idag. I stället fick partisekreteraren Lena Rådström Baastad inleda med en stilla stund för de som miste livet i terrordådet i Stockholm i fredags. Stefan Löfven medverkade via en videohälsning och förklarade att nu måste rollen som statsminister gå först.

Kongressens devis är ”Trygghet i en ny tid”. Det är egentligen en gammal valslogan från Tage Erlander som nu fått en delvis ny betydelse och kuslig aktualitet. Ett terrordåd utförd av någon från ett fjärran land är ju kanske det yttersta exemplet på att vi lever i en ny tid som kräver nya typer av trygghetsåtgärder. 

”Trygghet i en ny tid” har av en del socialdemokrater avfärdats som alltför konservativt. Men just rollen som försvarare av det bestående och det beprövade passar Stefan Löfven väl. Så länge statens funktioner fungerar är yttre hot och påfrestningar ofta till en sittande regeringens fördel. Om inget oväntat och negativt framkommer lär Löfvens popularitet att stiga och hans stöd i opinionen att öka till följd av hanteringen av dådet i Stockholm. 

I politiken beror mycket på slump och tajming. När dådet i Stockholm inträffade hade Kristdemokraterna möte i Karlstad. Bland annat bytte KD logga, vilket kom helt i medieskugga. 

KD föreslog också att antalet poliser i Sverige skulle öka från 20 000 till 30 000 fram till år 2025. Det må vara ett helt riktigt förslag i sak, men nu drunknade det i bruset av lovord över att den befintliga polisen faktiskt levererade mycket väl, kanske till och med över förväntan. Om S hade viss tur med tajmingen hade KD otur.

Socialdemokraternas kongress i Göteborg kommer att fortsätta under den tryckta stämning som dådet i Stockholm har skapat. Men Stefan Löfvens ställning har sannolikt stärkts, och fokus på trygghet har visat sig väl tajmat.