Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Trump är världens mest negative man!

Donald Trump borde ha lyssnat på de som redan för flera år sedan varnade för en pandemi. I stället skyller han ifrån sig.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hello everyone . Vi har fått veta att ett antal ledare i världen testats positiva för coronaviruset. Mitt test var negativt, som ni alla vet. Det var så negativt att läkarna faktiskt sa att de aldrig sett ett så lågt negativt test. Det var vackert negativt. De var väldigt, väldigt imponerade. Det var perfekt, perfekt negativt. Läkarna hade aldrig sett ett så negativt test, någonsin i historien, sa Donald Trump, visserligen inte den riktige Trump utan en briljant imitation av den självgode amerikanske presidenten.

47 procent av amerikanerna tycker fortfarande att Donald Trump gör ett bra jobb med att bekämpa coronaviruset - häpnadsväckande med tanke på hans parad av felaktiga och lögnaktiga uttalanden om covid-19. Det var inte så länge sedan som Trump hävdade att coronaviruset inte var värre än en vanlig influensa och att USA skall öppna igen efter påsk.

Han har också på nytt gett sig på Sverige.

– Hade vi gjort som Sverige hade vi kanske haft två miljoner döda, hävdade den amerikanske presidenten.

På en av de dagliga presskonferenserna i veckan hävdade president Trump att hans befogenheter i kampen mot viruset är totala, strax efter att han påstått att det är delstaternas ansvar. Därefter visade han en självförhärligande propagandavideo om sina egna makalösa framgångar i coronakrisen. Flera TV-kanaler avbröt då sändningarna.

Och när Världshälsoorganisationen WHO behövs som mest stoppar Donald Trump USA:s stöd till organisationen.

– WHO måste hållas ansvarigt, sa han i ännu ett skamlöst försök att skylla sin egen saktfärdighet på någon annan.

Donald Trump har dessutom påstått att CDC, den amerikanska folkhälso- och smittskyddsmyndigheten, varit illa rustad och förberedd för pandemin och att det är Barack Obamas fel.

Sanningen är att den förre presidenten Obama redan för sex år sedan varnade för en kommande pandemi:

– Det kommer en tid då vi får en luftburen smitta som är dödlig. Då måste vi ha en infrastruktur på plats, inte bara här hemma utan också globalt, som ger oss möjlighet att se det tidigt, isolera det tidigt och svara tidigt. Så, om och när vi får ett nytt virus som spanska sjukan, fem eller tio år från nu, så har vi redan gjort investeringen, sa Obama 2014 och uppmanade kongressen att inte låta frågan fastna i det vanliga politiska maskineriet.

– Det är inte en fråga om demokrat eller republikan. Det är något som alla borde kunna enas om, so let's get it done, manade president Obama.

En annan framstående amerikan, som tidigt varnade för nya virusattacker, var Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates. I ett så kallat Ted-talk sa han att ett smittsamt virus har ersatt kärnvapenkrig som det största hotet för mänskligheten.

– Om något dödar över 10 miljoner människor under de närmaste decennierna så är det med största sannolikhet ett mycket smittsamt virus, inte ett krig, sa Gates.

– Vi har investerat enorma summor för att skydda oss mot kärnvapenattacker men väldigt lite i ett system för att stoppa en epidemi. Vi är inte redo för nästa epidemi.

Med kuslig precision förutsåg han hur ett sådant virus snabbt skulle sprida sig i världen. Gates menade då, 2015, att hjälpmedlen fanns - mobiltelefoner, satellitsystem för att följa hur människor rör sig och skicklighet i hur man tar fram läkemedel och vaccin. Men det som saknades var ett globalt hälsosystem som gjorde oss beredda att agera snabbt och i stor skala.

– Vi behöver hälsovård i de fattiga länderna, vi behöver "reservstyrkor" med medicinskt utbildade människor och vi behöver kombinera det med militärens förmåga att flytta människor och materiel snabbt och effektivt. Vi behöver göra simuleringar - virusspel och inte krigsspel - för att se bristerna och vi behöver massiva insatser inom forskningen.

– Vi måste börja nu för tiden är inte på vår sida. Men om vi startar nu så kan vi vara redo för nästa stora epidemi, avslutade Bill Gates.

Och Bill Gates inte bara talar. När Trump drog undan stödet till WHO så ökade Bill och Melinda Gates stiftelse sitt stöd till att ta fram nya läkemedel, diagnostik och vaccin. Stiftelsen ska bistå fattigare länder och sårbara befolkningsgrupper som drabbas extra hårt av smittan.

Den dag då världen är igenom coronapandemin kommer vi alla ha fått en tragisk och plågsam illustration av vad det kostar i människoliv och välstånd att inte ha beredskap. Det om något måste vara en lärdom från denna mörka tid. Världens länder kommer att ha chansen att organisera sig på hemmaplan men också tillsammans i ett globalt system för att snabbt bemöta nästa virusutbrott. Massiva forskningsinsatser för att får fram en stor mängd antivirala läkemedel kommer att behövas för att skapa medicinsk beredskap.

Än så länge är det oerhört mycket som man inte vet. Än så länge är det svårt att dra tvärsäkra slutsatser. I Sverige, som i andra länder, hävdar en del debattörer, inte sällan väldigt aggressivt, att samhället måste öppnas snabbt och återgå till det normala. Man kräver planer för det som tycks omöjligt att planera.

Svenskarna är av en annan uppfattning enligt en undersökning av JKL. "54 procent av svenskarna anser att regering och myndigheter ska prioritera att begränsa spridning av och dödsfall från covid-19, även om det innebär en djup lågkonjunktur eller depression med kollapsande företag och arbetslöshet. 24 procent anser att de ska prioritera att undvika sådana ekonomiska kriser, även om det innebär flera smittade och döda."

Vem som hade rätt och vilken metod som till slut var den mest effektiva för att bekämpa det lömska viruset, kommer vi emellertid inte veta förrän pandemin är över och världen återgått till "det nya normala". Några saker vet vi dock redan nu: Sverige har, tragiskt nog, inte lyckats skydda de äldre. Och varken världens eller Sveriges beredskap var god. Världen var inte redo!