Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förr var det främst urbanisering som skapade trångboddhet. Idag är det immigration.  Bild: SvD/TT
Förr var det främst urbanisering som skapade trångboddhet. Idag är det immigration. Bild: SvD/TT

Håkan Boström: Trångboddhet bekämpas bäst med sysselsättning och stram migration

Liberalernas förslag om en folk- och bostadsräkning är välkommet. Men trångboddheten handlar om mer grundläggande faktorer.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Liberalerna presenterade i veckan ett antal åtgärder för att komma till rätta med trångboddheten i våra utsatta förortsområden. Huvudnumret är en folk- och bostadsräkning, speciellt riktad mot dessa stadsdelar. Syftet är bland annat att komma till rätta med att ett stort antal personer kan vara skrivna på samma adress. Myndigheterna har idag dålig koll på vem som bor var. Det kan handla om bidragsfusk, men i huvudsak är orsaken den utbredda svarta marknaden kring bostäder, som har sin upprinnelse i just trångboddhet – ett annat ord för bostadsbrist.

I Göteborgsregionen är det framförallt fyra församlingar – samtliga i nordöstra Göteborg – som karaktäriseras av trångboddhet enligt Boverket: främst Bergsjön och Angered, men även Kortedala och Nylöse (bredvid Bergsjön).

Orsakerna till trångboddheten är flera. Det råder bostadsbrist i Sverige, inte minst till följd av den enormt snabba befolkningstillväxten de senaste decennierna. En åtstramning av migrationen är med andra ord en första förutsättning för att komma till rätta även med detta samhällsproblem.

En annan orsak till trångboddheten är att många asylsökande och nyanlända – av naturliga skäl – vill bo med sina familjer, eller nära släkt och landsmän. Barnrika familjer är också vanligare i de utsatta områdena. Det vi kallar trångboddhet är och uppfattas för övrigt som normalt i stora delar av världen.

Liberalernas initiativ är dock välkommet. För trångboddheten är inte bara en fråga om tycke och smak. Givetvis bör handel med svarta hyreskontrakt och andra bedrägerier motverkas. Myndigheter och hyresvärdar måste ha koll på var människor bor. Men trångboddheten försvårar också för ungdomar att klara studierna, eftersom det kan vara svårt att göra läxor hemma. Coronaepidemin har dessutom visat att trångboddhet ökar spridningen av smittsamma sjukdomar.

L:s förslag är dock något tunt. De vill, förutom folkräkningen, ta fram en ny trångboddhetsnorm och en nationell handlingsplan. Det mest konkreta förslaget är att äldre som bor trångbott ska få förtur till äldreboenden. Det är ett problematiskt förslag. Förtur innebär att någon annan med behov får stå tillbaka. Men frågor som i grunden handlar om segregation bör lösas med generella åtgärder – i det här fallet utbyggd äldreomsorg. I annat fall kommer åtgärderna lätt upplevas som orättvisa och riskerar att underblåsa motsättningar.

Göteborg beviljar från 1 juli inte så kallad ebo-ersättning för asylsökande i ett försök att hindra fler att flytta till redan trångbodda områden. Det kan förhoppningsvis ha effekt, även om risken är stor att många väljer att bosätta sig här i alla fall och avstå från bidraget.

I slutänden kan inte trångboddheten lösas på annat sätt än att en stram migrationspolitik kombineras med åtgärder för fattigdomsbekämpning: i första hand genom hög sysselsättning, i andra hand via lägre boendekostnader. Det krävs stora resurser för ett ökat bostadsbyggande där människor med egna medel kan bo mer rymligt.