Ska det verkligen vara lagligt att ta sig ut?
Ska det verkligen vara lagligt att ta sig ut? Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tokigt att rymning från kåken inte är förbjudet

I Sverige är det inte förbjudet för fångar att rymma från fängelset. Det måste bli en ändring på det.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Att vissa handlingar är moraliskt fel är så självklart för många att de inte funderar på om saken faktiskt är reglerad i lag. Att rymma från fängelse eller avvika från permission är en sådan självklarhet. Den som försöker fly undan sitt straff borde väl rimligtvis få en sträng påföljd för flyktförsöket? Men nej, i Sverige är det inte förbjudet att rymma från kriminalvårdsanstalter.

Förvisso kan en smitning leda till att den dömdes villkorliga frigivning skjuts upp eller att det blir svårare att få permission i framtiden. Och har den förrymde begått nya brott under flykten kan han givetvis åtalas för dessa. Men man slipper helt straffansvar för själva flyktförsöket.

ANNONS

I riksdagen finns numera en majoritet för att rymningar ska kriminaliseras. Men den socialdemokratiska regeringen stretar fortfarande emot. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) existerar knappt några rymningar i Sverige. Han betraktar därför kraven på kriminalisering som ett slag i luften (SR 31/3).

Men stämmer det verkligen?

Brottsförebyggande rådets kriminalvårdsstatistik för 2020 ger åtminstone inte vid handen att rymningar knappt existerar. Av Kriminalvårdens alla avvikelser år 2020 utgjorde 44 procent direkta rymningar från anstalt. Totalt rörde det sig om 46 rymningar - i snitt nästan en i veckan - vilket var en ökning med 18 smitningar från år 2019.

Men egentligen borde antalet rymningar i sig inte förhindra att avvikelser från anstalt och permissioner bestraffas. Att rymma från kåken innebär trots allt att den brottsdömde undflyr det straff han tilldelats för sina illgärningar. Bara en sådan sak borde motivera lagstiftarna att kriminalisera rymningar. För inte struntar man väl i brottsofferperspektivet? Hur trygg kan man känna sig brottsoffer med vetskapen om att ens förövare kan rymma från anstalten och utan att det leder till några större konsekvenser?

Flera exempel visar också på att de förrymda väljer att begå nya brott ute i det fria: En ung förnedringsrånare misstänkts ha begått nya personrån (Expressen 19/6-2020). En biltjuv började genast ägna sig åt nya bilstölder (Mitt i 26/10-2017).

ANNONS

Rymningarna kan också få dödliga konsekvenser. I december 2020 rymde en morddömd 19-åring från rättspsyk i Huddinge. Den 2 januari knivmördade han en sjubarnsfar utanför en livsmedelsbutik.

Frågan om att kriminalisera rymningar har diskuterats i över tjugo års tid i Sverige. Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson var i egenskap av partiets rättspolitiska talesperson 2004 flitig med att kräva ett sådant förbud mot bakgrund av den våg av rymningar som drabbade Sverige i början av 2000-talet. Och våra grannländer Norge, Danmark och Finland tycks sedan länge ha insett att det är orimligt att rymningar inte är förbjudet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS