Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovisa Fhager Havdelin, Generalsekreterare Teskedsorden Bild: Magnus Ragnvid
Lovisa Fhager Havdelin, Generalsekreterare Teskedsorden Bild: Magnus Ragnvid

Teskedsorden: Vi välkomnar granskning, kritik och diskussion

Teskedsorden svarar på Adam Cwejmans kritik om att deras idéer bygger på radikala teorier om ras och vithet.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

I en ledare från den 26 maj lyfter Adam Cwejman att Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor finansierar ”radikala åsikter om ras” som bedrivs av Teskedsorden.

Vi välkomnar granskning, kritik och diskussion. Det är genom samtalet vi gemensamt kan föra samhället vidare. Däremot anser vi att varken Adam Cwejman eller Håkan Boström, som skrev en ledare om Arvsfonden och Teskedsorden redan förra veckan, bjuder in till detta.

Kritiken är grov och ord som ”rasprofitörer”, okunniga”, ”nonchalanta” och ”auktoritära” används för att beskriva oss. Teskedsorden är en ideell organisation som arbetar för ett öppet Sverige där allas rättigheter respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Vi arbetar långsiktigt för mångfald och mänskliga rättigheter, framför allt genom skolprojekt och utbildning.

En del i vårt arbete är att utbilda om strukturell rasism. Strukturer i samhället som gör att människor, tyvärr, har olika förutsättningar för att lyckas på exempelvis bostads- och arbetsmarknaden. Det finns gott om forskning som visar på just det men att åsikterna går isär och vi behöver kunna diskutera olika diskurser på ett hederligt sätt utan att bli misskrediterade.

Att vi som Adam Cwejman skriver har kopplat in advokater mot Göteborgs-Posten är ett missförstånd. Vi har konsulterat och rådfrågat Medieombudsmannen om hur vi ska förhålla oss. I ärlighetens namn blev vi chockade av påhoppet, val av tonläge och sättet som vi beskrevs på.

Teskedsorden arbetar för att en dag kunna lägga ner sin verksamhet. Så länge diskriminering, rasism och fördomar påverkar människors vardag kommer vi att fortsätta att vara en tydlig röst för alla människors lika värde och värdighet.

Camilla Nagler

Styrelseordförande Stiftelsen Teskedsorden

Lovisa Fhager Havdelin

Generalsekreterare Teskedsorden

Adam Cwejman svarar:

Gör man ras och hudfärg till utgångspunkten för sin syn på hur mellanmänskliga relationer ordnas och hur våra beteenden förklaras får man vänta sig hård kritik. När man sedan inte förstår den kritiken, eller ens försöker (något nytt försök kan inte skönjas i repliken ovan) så får man vänta sig omdömet nonchalant. Om man slutligen hotar med att dra in sina advokater när man utsätts för kritik så är beskrivningen auktoritär naturlig, inte apart.

Teskedsorden hävdar nu att det rör sig om ett "missförstånd" att de skulle vilja dra in sina advokater. För den som vill bilda sig en egen uppfattning kan ordagrant läsa vad de skrev som respons på min text: "Vi har kontaktat våra jurister för anmälan till Mediaombudsmannen och är beredda att ta detta vidare."

Huvudproblemet är inte att Teskedsorden jobbar emot diskriminering och rasism. Det är utmärkt och har aldrig varit föremål för min kritik. Problemet är att Teskedsorden i denna strävan blandar in radikala idéer om rasism, rasprivilegier och strukturell rasism som på intet sätt är nödvändiga för att jobba emot rasism och diskriminering.

Det är idéer tyngda av mer ideologi än vetenskap och som är omdebatterade, omtvistade och på många sätt är mer normativa än deskriptiva.

Teskedsorden välkomnar "granskning, kritik och diskussion" men är fullkomligt ointresserade av ta till sig av den. Lika ointresserade som de tycks vara av att förstå att idéerna de bygger själva verksamheten på sedan länge är omdebatterade och ifrågasatta i den akademiska litteraturen.