Teodorescu: Vad ryms i  åsiktskorridoren?

Åsiktskorridorens väggar utgörs till betydande del av det som är de svenska värderingarna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Kan man tala om svenska värderingar? Finns det en åsiktskorridor? Alltså det som Henrik Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, på sin blogg definierat som "den buffertzon där du fortfarande har visst svängrum att yttra en åsikt utan behöva ta emot en dagsfärsk diagnos av ditt mentala tillstånd" (Politologerna 10/12 2013).

Inte sällan har den som svarat nej på den första frågan också svarat nej på den andra. I dagarna, i samband med högtidlighållandet av 500-årsjubileet av reformationen, gjorde påve Franciskus ett uttalande om starka svenska kvinnor och den katolska kyrkans inställning till kvinnliga präster som nog motbevisat en och annan nej-sägare. Upprördheten kring påvens uttalande och den kvinnosyn som det kopplats till har varit betydande. Sannolikt omedvetet har påven satt fingret på en öm punkt avseende debatten om de svenska värderingarnas vara eller icke vara.

ANNONS

Man skulle nämligen kunna hävda att åsiktskorridorens väggar till betydande del utgörs av det som är de svenska värderingarna. Det är med andra ord inte särskilt förvånande att påvens uttalande uppfattas som kontroversiellt i just Sverige - landet där vi gillar olika så länge alla gillar likadant.

För oavsett vad man tycker om påvens konstateranden i sak så illustrerar reaktionerna följande: skillnaderna i värderingar på exempelvis jämställdhetens område är högst reella. Dessa skillnader försvinner inte bara för att någon beträder svenskt territorium, oavsett om denne någon är troende katolik eller muslim. Eller icketroende för den delen, men med svenska mått mätt värderingsmässigt "apart". Vad som betraktas som "apart", alltså utanför åsiktskorridoren, säger dessutom ofta lika mycket om den som recenserar avsändaren som om avsändaren i sig.

Värderingar uppstår inte i ett vakuum och dessa kan stå i strid eller gå i linje med den kulturella kontext i vilken de formats. Knepigt? Minst sagt, det kan nog alla som invandrat till Sverige intyga om.

ANNONS