Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alice Teodorescu: Teodorescu: Utan trygghet ingen frihet eller rättvisa

Socialdemokraternas och Moderaternas fokus på ordning, reda och trygghet handlar inte, som en del kritiker försökt hävda, om en nyfunnen konservatism.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Moderaterna tappade stort till Sverigedemokraterna i valet 2014, en trend som bestått under innevarande mandatperiod. Överenskommelsen med Miljöpartiet från år 2011, Fredrik Reinfeldts "öppna hjärtan"-tal som kronjuvelen i en ogenomtänkt migrationspolitik och senare Decemberöverenskommelsen, är milstolpar som brukar framhållas när man söker förklaringar till väljarflykten. 

Men något kan vara på väg att hända. I den senaste Sifomätningen som presenterades under söndagen backar SD från 17,8 procent i september till 15,0 procent i oktober och hamnar därmed på den lägsta nivån sedan i maj år 2015. Samtidigt kan man skönja en uppgång för Moderaterna; från 16,2 procent i augusti till 18,6 procent i oktober. Bägge förändringarna är statistiskt säkerställda (SVT 14/10). Därmed har Moderaterna återtagit positionen som landets näst största parti om det vore val i dag, en trend som är en förutsättning för den kommande alliansregering som samtliga borgerliga partier önskar sig allra helst.

Utvecklingen är egentligen inte särskilt häpnadsväckande. En stor andel av de moderata väljarna som sökte sig till SD gjorde det i en tid när M hade tappat kompassen i en rad kärnfrågor, däribland den om migrationen. När M nu tycks ha återfunnit den söker sig väljarna tillbaka. För dessa väljare var SD en nödlösning i en tid när det saknades konkurrens om problemformuleringen, när konkurrens nu finns minskar därmed också intresset. 

Därför är det viktigt att Moderaterna nu står stadiga i den politik som stakades ut vid den gångna veckans stämma - för nu kommer vänsterns krypskytte att ta vid på allvar. Vid den moderata arbetsstämman i Örebro klubbades alltifrån ett nationellt tiggeriförbud till hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring, skärpta straff för bostadsinbrott och sexuellt ofredanden, satsningar på polis, högre krav för den som vill erhålla svenskt medborgarskap, liksom att partiet långsiktigt ska sträva efter ett kvotflyktingssystem som ska ersätta dagens asylrätt. Också på arbetsmarknadens och försvarets område finns en rad reformförslag, där positionsförflyttningen om las uppfattas som mest kontroversiell.

Förslagen har beskrivits som exempel på partiets högersväng. Och visst, i jämförelse med den triangulerade politik som tidigare fördes och vars syfte var att framstå som bättre socialdemokrater än Socialdemokraterna själva, framstår varje nysning som en högersväng. Men mer relevant är att den omorientering som Moderaterna nu stadfäst, liksom den som Socialdemokraterna initierade år 2015 och som återigen fastslogs vid partiets kongress i april, snarare vittnar om en återväckt insikt om hur ett samhälle hänger samman. 

Socialdemokraternas och Moderaternas fokus på ordning, reda och trygghet handlar inte, som en del kritiker försökt hävda, om en nyfunnen konservatism. Snarare handlar det om en grundläggande förståelse för att ett samhälle som inte kan garantera trygghet inte heller kommer att kunna erbjuda välstånd, rättvisa eller frihet - det vill säga det som moderater och socialdemokrater byggt hela sitt existensberättigande på.