Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Teodorescu: Teodorescu: Skydda barnen från nätpedofilerna

I dag klassificeras nedladdning av material som dokumenterar sexuella övergrepp mot barn som brott mot allmän ordning. Det måste skyndsamt förändras.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Polisen vet ofta vilka de är och var de bor, ändå är det ytterst få som åtalas och döms. De som fälls döms oftast till att betala böter eller till några månaders fängelse. I fjol laddade tusentals svenskar ned filmer och bilder föreställandes barn som våldtas, torteras och utsätts för sexuella övergrepp. 

Aftonbladet och Svenska Dagbladet har i en mycket ambitiös gemensam granskning analyserat 7328 nedladdningar med kopplingar till Sverige. Utifrån materialet har de lyckats identifiera 72 män, 33 av dessa har de konfronterat, 20 stycken har erkänt sina brott, 13 har nekat. För närvarande sitter enbart en av männen inlåst, dömd för grova våldtäkter. Tre av männen är tidigare dömda för barnpornografibrott. Deras historier är hårresande, liksom den snedvridna prioriteringen som brottet har till följd av den låga straffskalan (SvD 9/1). 

"Varje vecka kan vi se att det är tvåtusen personer som laddar hem sådant här material med övergrepp mot barn. Men vi kan inte skicka ut tvåtusen anmälningar till polisdistrikten. Då skulle de drunkna i det", enligt Anders Ahlqvist, kommissarie och it-expert vid Rikspolisstyrelsen. På frågan varför inte fler åker fast svarar Ahlqvist: "Det är en fråga om resurser. Vi har mord och bedrägerier att utreda också" (SVT 9/1). Det är ett häpnadsväckande uttalande. Visserligen kommer ständigt nya rapporter om Polisens problem med att få ihop sina ändliga resurser, men när brott mot barn prioriteras ned har förfallet gått långt. 

I dag klassificeras nedladdning av material som dokumenterar sexuella övergrepp mot barn som brott mot allmän ordning. Givetvis borde det i stället betraktas som ett sexualbrott - alltså ses som ett övergrepp av det enskilda barnet ifråga - och straffskalan därtill skärpas. Den översyn som justitieminister Morgan Johansson (S) aviserade under måndagen är med andra ord nödvändig - och brådskande.