Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Teodorescu: Teodorescu: Sjukvården beroende av privata alternativ

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Från och med den 1 maj finns det inget BB på Mölndals sjukhus. Parallellt med detta har Sahlgrenska infört nya regler som sedan slutet av januari innebär att omföderskor kan skickas hem efter bara sex till åtta timmar. Redan i dag väljer kvinnor från Västra Götaland och södra Sverige att åka och föda i Halland. Orsaken är att kvinnorna vet att de inte riskerar att bli rundflyttade eller att de tvingas lämna BB innan de känner sig redo efter förlossningen (SVT 28/2).

Den oroväckande utvecklingen återfinns runt om i landet, i varierande grad och skala, med det gemensamma att patienterna kommer i kläm. Den sista januari slog BB i Sollefteå igen dörrarna vilket innebär att födande kvinnor måste åka minst tio mil till Sundsvall eller Örnsköldsvik. ABF i Sollefteå drog med anledning av detta igång en kurs i ”bilförlossning” för blivande föräldrar.

I dagarna föddes en flicka på vägen till Örnsköldsvik. På Facebook skrev den nyblivna mamman ett inlägg med anledning av händelsen: ”En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde. Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt.” Efter åtta timmar på sjukhuset fick den lilla familjen sätta sig i bilen och åka hem (SVT 24/2).

Den som inte får nog kan på sajten Sjukhusläkaren förfäras av en ny granskning som visar att vårdplatsbrist och hög arbetsbelastning ligger bakom vart fjärde dödsfall (20/1). Varsågod, en ögonblicksbild av välfärdslandet Sverige där människor betalar några av världens högsta skatter - alltmedan politikerna oroas över ”Sverigebilden” i utlandet. 

Att i detta allvarliga läge, när populationen dessutom kraftigt växt till följd av den stora invandringen och demografin medför att vi blir allt äldre, gå på regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalus förslag om att införa vad som i praktiken blir ett vinstförbud i vården skulle få förödande konsekvenser. Svensk sjukvård är nämligen helt beroende av privata alternativ för att upprätthålla värdigheten.

Hur ska landstingen, som oavsett landsända redan går på knäna, kunna kompensera för den kvalitativa vård och den tillgänglighet som går förlorad om privata vårdgivare tvingas lägga ner? Hur ska politikerna hantera det faktum att färre aktörer, som dessutom inte agerar under konkurrens, kommer att leda till såväl försämrad kvalitet som tillgänglighet? Det vill säga de problem som valfrihetsreformer sjösattes för att stävja.