Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Teodorescu: Konkret kvinnofrid mer än teoretisk feminism

Frågan om alla individers rätt till det fysiska rummet är grundläggande och borde engagera politiker av alla kulörer.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under tisdagseftermiddagen rånades, inom loppet av tre timmar, flera äldre i Göteborgsområdet. En var i 90-årsåldern. Tre av dem hade rullator. ”Jag har inte varit med om att det har varit så många på en eftermiddag”, sade Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region Väst (TT 29/11).

Journalisten, tillika ledarsidans kolumnist, Paulina Neuding har tidigare granskat statistiken avseende åldringsbrott i Sverige och funnit att över 50 000 stölder och bedrägerier mot äldre och funktionshindrade anmälts till polisen under de senaste fem och ett halvt åren. Över 29 000 fall gäller stölder i hemmet, över 23 000 gäller fickstölder och bedrägerier. Mörkertalet bedöms dessutom vara stort då de utsatta tillhör en sårbar grupp som inte alltid kan eller vågar anmäla (Dagens Samhälle 1/11). 

Den här sortens statistik negligeras ofta föraktfullt med hänvisning till att äldre och kvinnor tillhör de som är mest rädda för våld samtidigt som de statistiskt sett är minst drabbade. Men som ung kvinna vet jag emellertid hur mycket tankemöda och tid som jag och många med mig lägger på att undvika potentiellt farliga situationer, platser och tidpunkter. Sannolikt gäller samma förhållande för många äldre som görs till fångar i sina egna hem. 

Frågan blir därmed hur många fler som skulle ha drabbas om de inte liksom jag begränsat sitt rörelsemönster för att minimera riskerna? Som åker taxi hem på kvällen i stället för att åka kollektivt, som undviker vissa gator eller kvarter i våra egna städer, som installerar larm i hemmet och som går med nycklarna i handen - ständigt redo, ständigt på vår vakt. Vad är friheten värd om vi inte törs utnyttja den i praktiken? 

I denna anda, som signalerar offrets ”ansvar” att slippa utsättas, kan man på polisens hemsida under rubriken ”Åldringsbrott – så skyddar du dig” bland annat läsa:” ha alltid ytterdörren låst, var vaksam om någon som du inte känner vill följa med in i trapphuset och be den som utger sig för att komma från värden att legitimera sig, släpper du in någon se till att ingen smiter in efteråt”.

Frågan om alla individers rätt till det fysiska rummet är grundläggande och borde engagera politiker av alla kulörer. Att som den rödgröna, påstått feministiska, regeringen lägga fokus på elitfrågor, som den om kvotering till privata börsbolagsstyrelser, i ett läge när kvinnor i alla åldrar upplever att deras vardagsliv begränsas, är direkt stötande.