Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alice Teodorescu: Teodorescu: Jomshof borde be om ursäkt

Richard Jomshof (SD) bör fundera på hur det påverkar partiets trovärdighet i integrationsfrågor om han och andra inom SD är av uppfattningen att utrikesfödda inte ska betraktas som "svenskar".
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

"Du är inte välkommen i Sverige", skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på sociala medier som ett svar på den debattartikel som kommunpolitikern Kahin Ahmed (M) tidigare hade författat (Nyheter24 22/6). I artikeln, med rubriken "Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson!", hävdade Ahmed att: "Det är en skandal att arrangörerna för politikerveckan i Järva bjuder in ett parti med nazistiska rötter". 

Att en partiledare för ett demokratiskt valt riksdagsparti, tillika Sveriges näst största enligt mätningarna, inte skulle vara välkommen i ett sammanhang som det som ägde rum under Järvaveckan är ett märkligt påstående. Det säger mycket som inte är så smickrande om Ahmeds demokratiska insikter. 

Men det är sekundärt i sammanhanget. Det centrala är Jomshofs syn på vem som är svensk och vem som inte är det. I en DN-intervju förklarade Jomshof att han fann det "provocerande när någon som inte är svensk kommer till Sverige och försöker inskränka svensk yttrandefrihet". Att Ahmed bott i Sverige i 26 år saknade tydligen betydelse för Jomshof som på frågan om vad som krävs för att bli svensk svarade: "Den frågan får vi ta vid ett senare tillfälle" (26/6). 

Det är en fråga som Jomshof och hans parti bör kunna svara på omgående. Man kan inte aspirera på riksdagsmakten och samtidigt dela upp människor utifrån etnicitet på det sätt som Jomshof gör. Men inte bara Sverigedemokraterna dras med detta oacceptabla förhållningssätt, alla som använder identitetspolitiska förklaringsmodeller, oavsett bevekelsegrund, behöver sluta definiera människor som "invandrare" och "svenskar". 

För det första invandrar man oftast bara en gång, därefter är man på sin höjd invandrad. För det andra bör skiljelinjen mellan människor inte baseras på blodstillhörighet, också den som är utrikesfödd kan vara svensk, det är vi många exempel på. För det tredje, huruvida man är att räkna som det ena eller det andra har ingenting att göra med hur man förhåller sig till Sverigedemokraternas närvaro under Järvaveckan.

Jomshof borde be om ursäkt för sitt uttalande och fundera på hur det påverkar partiets trovärdighet i integrationsfrågor om han och andra inom partiet är av uppfattningen att utrikesfödda inte ska betraktas som "svenskar". Är inte hela poängen med integration att man ska få bli betraktad som svensk oavsett varifrån man kom?