Teodorescu: Jämställdhet handlar om mer än yta

Har vi uppnått jämställdhet om det står lika många män som kvinnor på en festivalscen i sommar?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sommartider är musikfestivaltider. I år har 26 festivaler runt om i landet fått 5,2 miljoner kronor i statligt stöd från Musikverket för att - håll i er – boka kvinnliga artister. Stödet som delas ut ligger på mellan 50.000 och 300.000 kronor per festival. Sveriges ”mest jämställda festival”, Stockolmsfestivalen Popaganda, har fått 250 000 skattekronor. Den har enligt statistik från Jämställd festival gått från att år 2012 ha 70 procent manliga akter till att i fjol ha 52 procent manliga akter, 42 procent kvinnliga och sex procent blandade.

Till SVT säger Lisa Millberg, festivalarrangör för Popaganda, att: ”Den stora förändringen handlade om att bli medveten, tidigare tänkte man nog inte på könsfördelning.” (SVT 20/6). Jämställdhet kan definieras som lika rättigheter, i detta fall att kvinnor och män konkurrerar på lika villkor, eller lika utfall, alltså att det står lika många kvinnor som män på scenen.

ANNONS

I Sverige tenderar jämställdhet i alltfler sammanhang och sfärer att tolkas utifrån den senare definitionen.Det är djupt beklagligt att skattepengar används för att cementera bilden av jämställdhet som något som kan reduceras till en fråga om statistik. För vad säger den sortens jämställdhet om kvaliteten på scen? Attraktiva kvinnliga artister behöver knappast kvoteras in, publiken betalar för de artister de vill se, oavsett kön.

Dessutom kan man fråga sig om det är rimligt att skattepengar går till den här sortens ideologiskt färgade prioriteringar i ett läge när inte minst polisen skriker efter mer resurser? Kanske bättre att använda skattebetalarnas pengar för att säkerställa att kvinnor vågar besöka festivalerna utan att utsättas för övergrepp. Det vore en jämställdhetssatsning värd namnet.

ANNONS