Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Teodorescu Måwe: Teodorescu: Gräv grop - fyll igen grop!

Bara under mandatperioden räknar regeringen med att runt 180.000 nyanlända behöver jobb.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För ungefär tre år sedan öppningstalade Stefan Löfven på Socialdemokraternas 37:e kongress på Mässan i Göteborg. Det mest minnesvärda inslaget var ett löfte som Löfven nog helst vill glömma; om väljarna gav S makten i 2014 års val, skulle de belönas med den lägsta arbetslösheten i EU år 2020.

 
"För att få makten måste man vilja vinna. Man måste ha idéer, man måste ha visioner", deklarerade Löfven som anklagade den dåvarande borgerliga regeringen för att vara "passiv" och "idélös". Det värsta misslyckandet var enligt oppositionsledaren att 427.000 människor sökte arbete i Sverige samtidigt som det fanns "företag som inte vill något hellre än att anställa". 


Under söndagen förstamajtalade samme Löfven, numera som landets statsminister, på Götaplatsen i stan. Nu lät han meddela att: "Sverige reser sig och Moderaterna sliter sitt hår. Den svenska modellen de attackerar, den levererar!" Men Moderaterna är regeringens minsta problem. Av regeringens egen vårproposition framgår nämligen att närmare en miljon människor kommer att befinna sig i utanförskap och därmed riskera att få leva på antingen sjukpenning, förtidspension, a-kassa, etableringsersättning eller socialbidrag inom några år. Bara under mandatperioden räknar regeringen med att runt 180.000 nyanlända behöver jobb.


Vad är då lösningen på problemet, enligt en politiker som anser att det krävs "idéer och visioner" i politiken? Jo, bland annat att ge statliga myndigheter i uppdrag att skaka fram 5000 enklare "beredskapsjobb" som att skanna in dokument och märka ut vandringsleder. Ekvationen är alltså följande: 980.000 människor i utanförskap och 5000 enklare jobb inom statlig regi. Visionärt, va?


Antingen förstår regeringen inte problemets magnitud eller så förstår den men förmår inte genomföra de genomgripande reformer som krävs. Jag vet inte vad som är värst, men helt uppenbart går vi mot en allvarlig situation, trots högkonjunkturen. Om Löfven, i teorin i varje fall, inser att en stor mängd människors väg in på arbetsmarknaden går via enklare jobb, bör han rimligen också förstå att det krävs en radikal liberalisering av hela arbetsmarknaden. Särskilt inom den tjänstesektor där det finns en stor efterfrågan på arbetskraft.

Utanförskapet i Sverige är på väg att bli alltmer etnifierat. Det som nu sker är en cementering av parallella samhällen i samhället. De som har råd kommer segregera sig ännu mer. Övriga får slåss om 5000 jobb av karaktären "gräv grop - fyll igen grop". Visionärt, var ordet!