Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Taket i a-kassan behöver höjas

Statsminister Reinfeldts blanka nej är utmanande. Det är hög tid att han lyssnar på Alliansen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Regeringens småpartier bör fatta mod och sätta press på Moderaterna. I januari presenterar socialförsäkringsutredningen sitt slutbetänkande. Rimligen finns där ett förslag till reform av a-kassan, inklusive höjt ersättningstak. Det vore därför klok politik om regeringen senast i valmanifestet visar på vilket sätt Alliansen vill reformera a-kassan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fredrik Reinfeldts blanka nej till höjt tak, senast i söndagens partiledardebatt, är varken rimligt eller hållbart.

Taket i a-kassan har legat oförändrat på 680 kronor om dagen i tolv år. Det innebär att nio av tio heltidsarbetande får ut väsentligt mindre än 80 procent av lönen i a-kassa. Men alla som arbetar får inte ersättning. Enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation är bara 40 procent av alla arbetslösa berättigade till a-kassa.

Under samma tid har försörjningsstödet (socialbidraget) följt med prisutvecklingen. Det kan nu vara ekonomiskt fördelaktigare att leva på försörjningsstöd än att få a-kassa. Det är orimligt.

Försörjningsstödet täcker livets nödtorft för den som inte kan försörja sig på något annat vis. A-kassan räknas däremot till socialförsäkringarna och förväntas fungera enligt inkomstbortfallsprincipen. A-kassan skall försäkra inkomsten under en tid av arbetslöshet och 80 procent av den senaste inkomsten anses av tradition tillräcklig för att den som blir arbetslös inte tvingas skuldsätta sig eller paniksälja bilen.

Regeringen är djupt splittrad i synen på a-kassan. Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna vill höja taket, men Moderaterna säger nej. Fredrik Reinfeldts motiv är närmast brutalt. Höjt tak i a-kassan leder, enligt statsministern, till att arbetslösa inte anstränger sig nog mycket för att finna nytt arbete.

Det finns ett samband mellan ersättningsnivån och viljan att söka ett nytt arbete även om lönen blir lägre. Det är därför ersättningen inte är 100 procent av den tidigare lönen. Men när ersättningsnivån för många är nere på socialbidragsnivå har arbetslinjen drivits långt över det rimligas gräns.

A-kassan behöver reformeras. Taket måste höjas och kvalificeringsreglerna anpassas till dagens arbetsmarknad, där många inte är tillsvidareanställda. Bäst vore en obligatorisk a-kassa, men det kan bli svårt eftersom Socialdemokraterna säger nej och en a-kassereform bör vara blocköverskridande.

Men arbetslinjen kan mycket väl kombineras med inkomstbortfallsprincipen. Enklast genom att ersättningen i a-kassan höjs mest under de första månaderna. Folkpartiet och Centern driver ett sådant förslag. Förbättras a-kassan blir en del kompletteringsförsäkringar onödiga. Då kan höjd a-kasseavgift bidra till finansieringen.

GP 6/5 -14