Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västra Götalandsregionen kringgår Folkhälsomyndighetens riktlinjer att vaccinera riskgrupper i fas tre. Bild: Johan Nilsson/TT
Västra Götalandsregionen kringgår Folkhälsomyndighetens riktlinjer att vaccinera riskgrupper i fas tre. Bild: Johan Nilsson/TT

Karin Pihl: Tabbarna gör att folk får vänta på vaccin

Om Stockholm kan vaccinera riskgrupper i fas 3, varför kan inte Västra Götaland?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

GP har den senaste tiden rapporterat om att boende i Västra Götalandsregionen (VGR) tröttnat på att vänta på vaccin mot covid-19. I stället har de sökt sig till grannregionen Halland, som i sin tur tröttnat på ditresta patienter och infört en ”vip-kö” för dess egna invånare. Region Halland har nu anmälts till Justitieombudsmannen av privatpersoner. Enligt lag har man rätt att söka vård i hela landet.

Folkhälsomyndigheten (FHM) skriver uttryckligen på sin hemsida att det går bra att vaccinera sig i en annan region än den man är folkbokförd i. Samtidigt fördelar myndigheten vaccinen efter invånarantal. Grunden till konflikten med Halland är att två principer beslutade på nationell nivå inte går ihop.

Logistiska problem vid ett så stort projekt som massvaccinering av den svenska befolkningen är svåra att undvika. Men att massvaccinering innebär utmaningar är något styrande politiker och tjänstemän borde ha kunnat inse i ett tidigt stadium.

Just logistik- och planeringsproblem verkar vara återkommande i Västra Götaland, och är en gemensam källa till frustration för olika grupper. Under de fyra månader som vaccineringen pågått har VGR gjort flera tabbar som riskerar att skapa missnöje och som vittnar om brister i planeringen.

I februari uppdagades det att personer som inte tillhör någon riskgrupp lyckats smita före i kön (SVT 25/2). Det rörde sig om vårdpersonal som fått doser som annars skulle gå till spillo. Men också om privatpersoner som kommit över en bokningslänk som enbart skulle användas av personer i fas ett. När detta blev känt meddelade regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge att personer som trängt sig i kön ändå skulle få sin andra spruta, före äldre som ännu inte fått sin första dos. Detta trots att FHM meddelat att det går bra att vänta upp till tre månader för påfyllnadsdosen. Regionen fick sedan backa från beslutet.

Ett annat problem som uppstått är att fördelningen av vaccin till vårdcentralerna varit ojämn. Under fas ett i vaccineringen fick vissa vårdcentraler i regionen – som Din Klinik i Göteborg – hundratals doser medan andra vårdcentraler blev utan, enligt en granskning GP gjorde i vintras (25/2). Kristine Rygge sa då till GP att regionen kunde ha löst tilldelningen av vaccin bättre och att leveranserna varit ostrukturerade.

Men problemet kvarstår, två månader senare. På måndagen rapporterade GP om paret Bengt-Owe, 78 och Birgitta, 77 i Floda, som fått vänta över en månad längre än jämnåriga på att få sina vaccinkallelser trots att de tillhör en prioriterad grupp. Orsaken är att deras vårdcentral inte fått tillräckligt många doser.

Logistikproblemet grundar sig i att regionen inte haft någon information om hur många äldre som är listade på en vårdcentral men som redan har fått vaccin under fas 1 då personer med hemtjänst vaccinerades. Kristine Hygge säger att regionen förlitat sig på att stora vaccinleveranser skulle jämna ut vårdcentralernas ojämlika tillgång.

Förra veckan kom ett annat besked som innebär en kalldusch för många västsvenskar: Regionen flyttar yngre personer i riskgrupp från fas 3 till fas 4. Enligt FHM ska de som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, exempelvis personer som lider av kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 1 och typ 2 eller njursvikt, vaccineras i fas tre. Men VGR anser att det är för logistiskt komplicerat att kalla alla personer som tillhör någon av dessa grupper. I stället får de vaccineras med allmänheten, trots att allt fler yngre personer vårdas på IVA.

Varför kan inte VGR, med 1,7 miljoner invånare, följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer när region Stockholm, med 2,3 miljoner invånare gör det?

I region Stockholm är det möjligt att ringa 1177 Vårdguiden för att boka tid. Men det går inte i VGR. I stället får man söka sig till sin vårdcentral och hoppas att de har fått in doser. Undantaget är människor som får vård på specialistmottagningar, som ”kan” bli kallade, enligt regionens informationssida.

Det är inte helt rättvist att jämföra VGR med en betydligt mindre region som Halland. Men att jämföra med Stockholm är rimligt. Och det är uppenbart att Stockholm, trots att vaccintakten där går långsamt även där, klarat av att hantera de logistiska utmaningarna bättre.

Den bild som framträder är att regionens samordning brister. Ett återkommande budskap under hela våren har varit att det är brist på vaccin som orsakat förseningar. ”Det finns ingen kapacitetsbrist i VGR utan alla våra vårdgivare är redo att vaccinera”, meddelade vaccinsamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande när fas två inleddes (5/3). Uppenbarligen är det inte hela sanningen.