Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Ta hem de afghanska tolkarna

Civila som bistått den svenska Afghanistaninsatsen förtjänar ett tryggt liv i vårt land.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

President Joe Biden har gjort det både föregångarna Barack Obama och Donald Trump önskade. Efter 20 år av militär närvaro i Afghanistan har USA beslutat sig för att lämna landet åt sitt öde. Två decennier av nationsbyggande hotas nu av hämndlystna talibaner på offensiven.

Amerikanerna skyndar med att återkalla militär och diplomatisk personal. I det arbetet ingår också att plocka med sig hem afghaner som bistått den amerikanska militären. Uppemot 2500 tolkar ska evakueras från landet och ännu fler visum ska utfärdas.

Det är bråttom. En afghan som bistått västerländsk militär kommer nämligen inte att gå säker i ett talibanstyrt Afghanistan. Risken för repressalier, brutala sådana dessutom, är hög. Lokalanställda afghaner hos olika Nato-länder vittnar om dödshot från talibaner och deras sympatisörer. Sedan 2014 har 300 afghaner mördats för att ha arbetat åt amerikanska myndigheter, enligt veteranorganisationen No One Left Behind.

Även Sverige har försökt att ta ansvar för de som vågat att hjälpa våra styrkor i landet. När den svenska Afghanistaninsatsen trappades ned 2014 infördes en ”särskild ordning” som möjliggjorde att ett 20-tal afghanska tolkar kunde komma till Sverige som kvotflyktingar.

Men enligt Ekot återfinns 15 afghaner i landet som tidigare arbetat för den svenska insatsen, innan den särskilda ordningen infördes (SR 3/8). De har sedan dess försökt få svenskt uppehållstillstånd, men utan någon lycka. En av tolkarna som SR intervjuar fruktar för sitt liv när talibanerna nu bara befinner sig ett fåtal kilometer bort från hans hemstad.

I ett av avslagsbeskeden som Ekot tagit del av skriver Migrationsverket att tolken i fråga inte har gjort tillräckligt med tjänstgöring för att anses ha anknytning till Sverige. I det här fallet handlar det om 18 månaders arbete. Men hur länge någon arbetat för NATO-styrkorna intresserar inte talibanerna. Har man väl en gång stått sida vid sida med västerländska soldater är man en landsförrädare värd döden i deras ögon.

Sverige måste genast hämta hem de återstående tolkarna. Att de ska ges förtur som kvotflyktingar, vilket Moderaterna förespråkar, borde vara självklart. De har riskerat liv och säkerhet för att hjälpa våra trupper på plats. Tacket för detta kan inte vara att lämna dem åt sitt eget öde. Vilka civila kommer vilja hjälpa oss i nästa fredsbevarande insats om vi inte väljer att skydda dem?

Tolkarna har stått sida vid sida med svenska soldater. För deras insatser förtjänar de ett liv i trygghet i Sverige. Ingen ska lämnas efter.