Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Tänk så fel man kan ha!

Många avskrev helt Boris Johnsons chanser inför valet. Jordskredssegern bevisar att en målmedveten och orädd politiker med ett tydligt budskap kan gå väldigt långt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tänk så fel man kan ha! USA valde Trump till president. Storbritannien röstade för Brexit. Trots att alla experter och opinionsundersökningar visste motsatsen. Och när Boris Johnson valdes till Toryledare och därmed till premiärminister i oktober i år var det åtskilliga bedömare som trodde att han skulle gå till historien som den som bebott Downing Street kortast tid.

Det tidigare rekordet innehades av George Canning med blott 119 dagar på den högsta politiska posten i Storbritannien.

För inte kunde väl en ljugande, slarvig clown, en före detta brysselkorrespondent för Daily Telegraph lyckas?

Boris Johnson själv däremot har nog varken ifrågasatt sin väg eller tvivlat på sin förmåga. En Brexit-erans Winston Churchill, en nationell enare mot en yttre fiende, snarare än en Georg Canning. Det var Boris Johnsons egen bild! Han skulle befria Storbritannien från ett EU dominerat av Tyskland. Ingen skall tala om för England vad England skall göra!

Brexit var den katapultstol som kastat ut Theresa May. Utträdet kunde mycket väl också bli Boris Johnsons Nemesis. Han lovade att "få Brexit gjort" före den 31 oktober. Han slogs med ett trilskande parlament. Han slängde ut konservativa meningsmotståndare och fick drottningen att stänga parlamentet.

Han tvangs av parlamentet att skicka ett uppskovsbrev men undertecknade det inte. Han lovade att förhandla om utträdesavtalet, vilket alla sa var omöjligt. Sedan gjorde han det!  När så Nigel Farage, Brexitpartiets ledare, valde att inte utmana Tories och Boris Johnson så var ännu ett hinder undanröjt. En känsla kom krypande - kanske kunde BoJo, trots alla dåliga odds, lyckas.

Man må tycka vad man vill om den förre Londonborgmästarens moral och stadga men hans intellektuella kapacitet går inte att ifrågasätta. Boris Johnson är en lysande begåvning.

Engelsmännen gillar ju dessutom sina slarvigt klädda, klassiskt bildade och okammade excentriker. "Det är inte bra att ljuga men det är värre att vara tråkig eller allvarlig".  I sin lysande roliga, lätt elaka men kärleksfulla bok om engelska egenheter, "How to be an Alien", skriver George Mikes att engelsmännen varken är känsliga eller lättretade - "de blir egentligen bara förolämpade om man säger till dem att de saknar humor".

På den punkten levererar Boris Johnson - för tråkig eller humorbefriat allvarlig är han absolut inte. Säkert är det en av förklaringarna till varför Boris Johnson överlevt fler skandaler, plumpa uttalanden och lögner än någon annan nutida brittisk politiker.

När premiärministern så utlyste nyval förutsåg många bedömare ett jämnt val. Det skulle inte ge Boris Johnson den majoritet som han behövde för att "get brexit done". I de flesta opinionsundersökningar hade Tories dock ett rejält försprång. Men när valdagen närmade sig talade många om valrysare. Labour påstods knappa in. Men det var fel - igen!

Boris Johnson och hans konservativa Tories vann en förkrossande seger och får med vid marginal egen majoritet i parlamentet. De preliminära segersiffrorna skrevs till 364 mandat för det konservativa mot 203 för Labour.

Inte sedan Margaret Thatchers dagar har Tories position varit så stark.  Labourledaren Jeremy Corbyn, som gick fram med ett mycket radikalt vänsterprogram, fick se sitt parti förlora hela 58 platser i parlamentet. Corbyn har meddelat att han inte kommer att leda Labour i nästa val.

Så den nederlagstippade och av många uträknade Boris Johnson har levt upp till vad han sa när han tillträdde som partiledare:

– Vi skall få Brexit gjord, vi skall förena landet och vi skall besegra Jeremy Corbyn, sa Johnson.

Storbritannien kommer att kunna lämna EU senast den 31 januari nästa år.  Jeremy Corbyn är rejält slagen. Huruvida landet är enat eller inte kan diskuteras. Å ena sidan enades Storbritannien i ett ovanligt entydigt valbesked.  Å andra sidan är United Kingdom inte så enat. De skotska nationalisterna gick starkt framåt och en ny folkomröstning om självständighet har kommit närmre.

Hösten 2019 och nu jordskredssegern i parlamentsvalet kommer knappast förminska Boris Johnsons redan avsevärda ego. Han kommer i än högre grad än tidigare kunna se sig, precis som idolen Winston Churchill, som Englands räddare.

Och i någon mån har han rätt. Fortsatta strider och oklarheter om Brexit hade allvarligt skadat Storbritannien, sannolikt mer än utträdet ur EU i sig.

Är man Englandsvän så måste man glädjas åt att den uppslitande Brexitfrågan, efter tre år, går mot sin lösning. Man måste samtidigt sörja att Storbritannien inte kommer att vara en del av EU. Landet har varit de nordiska ländernas främsta allierade i kampen mot överstatlighet.

Vilka svenska slutsatser kan man dra av parlamentsvalet i ö-riket? Inte många men definitivt en - man skall akta sig för att räkna ut partiledare. Ebba Busch Thor kom oerhört starkt tillbaka från en skuggtillvaro under riksdagsspärren i opinionsmätningarna till en stor valframgång.

När Nyamko Sabuni i en sympatisk och spännande intervju i DI Weekend säger att "jag kommer att leverera 2022, vänta bara", så finns det anledning att ta henne på allvar.  Precis som Boris Johnson kan Nyamko Sabuni mycket väl komma tillbaka och nå valframgångar. Särskilt som hon i intervjun lämnar flera spännande besked.

Således: Det är oklokt att räkna ut en smart och tävlingsinriktad politiker som Nyamko Sabuni. För tänk så fel man kan ha!