Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adam Cwejman: Syrefattigt duttande i vårbudgeten

Migrationskostnaderna ökar i vårdbudgeten och samtidigt saknas ordentliga näringspolitiska reformer.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

 • Från botten till toppen?

  Ett tryggt Sverige i en orolig värld, så beskrev finansminister Magdalena Andersson (S) läget i Sverige under onsdagen när hon presenterade vårpropositionen. Syftet gick inte att ta miste på. För ett år sedan hävdade Andersson att "ladorna är tomma". Skulden lades på alliansregeringen och finanskrisen förbisågs. Ett år senare påstås allt vara toppen. Det är "surrealistiskt" att klaga, påtalade Löfven som i en intervju i Financial Times inte kunde dölja sin irritation över Socialdemokraternas svaga stöd i opinionen (12/4).

 • Mer kommunala idrottsarenor?

  Regeringen och Vänsterpartiet vill ge tio miljarder till landets kommuner och landsting för att stärka välfärden. För landets kommunpolitiker är det ett välkommet tillskott, men samtidigt har regeringen valt att inte öronmärka miljardstödet. Det finns alltså inga garantier för att resurserna kommer att gå till vård, skola eller omsorg. En anmärkningsvärd satsning. För tänk om pengarna går till kommunala idrottsanläggningar?

 • Migrationsutgifter inte tillfälliga

  Migration är i vårbudgeten en av de största utgiftsposterna, totalt 50,3 miljarder kronor. Högre än internationellt bistånd (28,3), rättsväsendet (42,3) eller försvar och samhällets krisberedskap (48,8). Utgifterna för migration blir således 30,2 miljarder mer än vad som ursprungligen anvisats. Det som ökar är boendekostnader och ersättningar. Andersson hävdar att det höga antalet asylsökande innebär "tillfälliga kostnader". Men läckta promemorior från regeringskansliet visar att arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda har ökat från 21,1 procent 2007 till 35,3 procent 2015. Lägg därtill höstens migration och kostnaderna blir allt annat än tillfälliga.

  Bistånd ska fortsatt finansiera migration

  Regeringen vill skära ner på det internationella biståndet med 4 miljarder kronor. Resurserna ska i stället gå till flyktingkostnader i Sverige. Detta sker i en tid då FN:s flyktingorgan UNHCR efterfrågar mer resurser för att hantera flyktingkrisen. Socialdemokraternas internationella solidaritet tycks bara vara till för de som lyckats ta sig till Sverige.

  Nya jobb för cykelreparatörer

  Spotifygrundarna förklarade nyligen i ett öppet brev varför de överväger att lämna landet tillsammans med sitt företag: Beskattningen av personaloptioner är orimligt hög, vilket denna ledarsida varnade för redan förra sommaren (31/8). Det gör att snabbväxande företag som sällan betalar ut hög lön till anställda inte kan locka med ägande i företaget. Varken regeringen eller dess utredare verkar förstå vidden av problemet och inget i vårproppen kommer ens nära att lösa det problem som Daniel Ek och Martin Lorentzon beskriver. Överlag är det tomt på näringspolitik i vårpropositionen och med "jobbskapande" åsyftas främst statliga satsningar, inte nödvändiga skattelättnader i potentiella tillväxtbranscher. Jo, cykelreperation blir billigare. Alltid något. Men det är väl inte cykelreparatörerna som överväger att lämna landet?

  Utebliven satsning på skollokaler

  "Vi satsar 100 miljoner på nya skollokaler", skrev finansminister Andersson och utbildningsminister Fridolin, (SvD 11/4). En sanning med stor modifikation. Regeringen föreslår nämligen att upprustningen av skollokaler ska minska med 500 miljoner kronor. En redan ynklig satsning från regeringen blir än mer tandlös.

  Femårsplaner för fler jobb?

  För att rama in vårpropositionen har regeringen skissat på en ambitiös jobbplan (SvD 12/4). Målet är att 2020 ha EU:s lägst arbetslöshet. Programmet låter som en sovjetisk femårsplan. Varje statsråd får ett beting, första året ska de presentera mellan 75 och 900 arbeten. Det andra året dubbleras betinget till mellan 200 och 1800 arbeten. Vilka jobb ska de skapa? Vad ska Bah Kuhkne skapa för arbeten? Tron att statsråd kan beställa ett visst antal arbeten säger en hel del mindre smickrande om Löfven. Tror han att det är så jobb skapas? Regeringen kan skapa förutsättningar för företag att anställa. Och nej, trolleri med statistik och arbetslösa i temporära insatser räknas inte som arbeten även om det håller departementstjänstemän sysselsatta.

Vårbudgeten är inte så ambitiös som regeringspartierna försöker att framställa den. Men det är väl talande för en historiskt svag regering.