Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT Nyheter Skåne svarar på kritiken

Replik. Redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne, Göran Eklund, svarar på ledarsidans kritik mot ett nyhetsinslag om en gruppvåldtäkt. SVT Nyheter Skåne har i veckan gjort ett reportage om brottsoffrets perspektiv.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I en ledarkrönika (Fel att göra unga sexualbrottslingar till offer, publicerad den 13/3) här i Göteborgs-Posten skriver Jenny Sonesson om ett inslag SVT Nyheter Skåne gjort om en misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö. Hon skriver att inslaget helt saknar brottsoffrets perspektiv.

Vi har i flera andra publiceringar om våldtäkter just lyft fram detta perspektiv. Bland annat har vi rapporterat om en kvinna som anmälde en våldtäkt i en taxi där chauffören gick att identifiera. Kvinnan blev lovad av polisen att chauffören skulle höras men efter sex månader hade detta inte skett. Vi har också uppmärksammat att kvinnor upplever att de inte blir trodda när de anmäler våldtäkt.

I det inslag som Jenny Sonesson skriver om ville vi uppmärksamma att de misstänkta gärningsmännen var unga. Vi intervjuade polisen och socialtjänsten som gav sin syn. Att vi gör det innebär inte att vi på något sätt förringar den anmälda gruppvåldtäkten. Men inslaget hade blivit bättre om vi här – liksom i vår tidigare rapportering – också hade haft med brottsoffrets perspektiv. Därför kompletterade vi tisdags nyheten med just våldtäktsoffrens perspektiv.
 
Göran Eklund
Redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne