Karin Pihl, ledarskribent
Karin Pihl, ledarskribent Bild: Anders Ylander

Sverige – vapensmugglarnas hetaste marknad

Den fria rörligheten i Europa har ett pris. EU måste kraftsamla för att få slut på vapensmugglingen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

För den som planerar att åka på bilsemester genom Europa är EU:s fria rörlighet fantastisk. Inga köer till långa gränskontroller. Inga gränsvakter som noga synar ens pass. Ibland märker man inte ens att man åker ut från ett land och in i ett annat. Men den fria rörligheten har ett högt pris. Vapnen fullkomligt flödar in i Sverige.

I ett reportage i Svenska Dagbladet (18/19) beskriver journalisterna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle hur automatvapen från Slovakien hamnar i händerna på gängkriminella i Göteborg. Massakern på Vårväderstorget på Hisingen 2018, där två personer miste livet, hade kanske inte varit möjlig utan den industri som vapensmugglarna byggt upp.

ANNONS

En granskning som GP:s Marina Ferhatovic gjorde i fjol bekräftar samma dystra faktum: trots strängare lagstiftning i Sverige fortsätter vapnen att strömma in, framförallt från forna Jugoslavien. Efter kriget hamnade enorma mängder vapen i händerna på kriminella, som nu tjänar bra på de svenska gängkonflikterna.

Det är inte bara Göteborg och andra svenska städer som plågas av skjutningar där vapnen kommer från Slovakien eller forna Jugoslavien. De kriminella nätverken har hela Europa som marknad. Vid terrordåden i Paris 2015 hade gärningsmännen införskaffat sina vapen på det här sättet. Redan 2005 skickade den danska polismyndigheten ner en kontaktperson till Albaniens huvudstad Tirana för att stoppa den ökade smugglingen av vapen och narkotika.

Flödet av vapen är alltså ett problem i hela Europa, och har varit det länge. Men Sverige är en särskilt het marknad för vapensmugglarna. Gängkriminaliteten i Sverige ökar, vilket ökar efterfrågan på vapen. Det blir en ond spiral: ju fler vapen som är i omlopp, desto större risk är det att någon blir skjuten, vilket i sin tur leder till ett hämndbegär och ännu mer våld.

Hur ska då vapensmugglingen stoppas? Nästa år får Tullverket förstärkning på 110 miljoner i ökat anslag. Det är så klart bra. Därtill måste tullen få ökade befogenheter att kameraregistrera misstänkta fordon, något som Datainspektionen anser är integritetskränkande.

ANNONS

Men det löser inte huvudproblemet: de öppna gränserna. Själva tanken med den fria rörligheten i EU är att det ska gå smidigt att resa och handla. Svenska tullen kan inte stoppa varje bil som kör över Öresundsbron. Sådana gränskontroller hade EU aldrig godkänt, och det hade knappast varit önskvärt.

Vapensmugglingen är delvis en konsekvens av EU-samarbetet. Visst har de svenska politikerna skuld för att de har låtit gängkriminaliteten frodas, men EU har också ett ansvar. Unionen borde stärka de yttre gränskontrollerna mot Serbien.

En idé som dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) lyfte för några år sedan är en europeisk vapenamnesti. EU skulle kunna köpa upp stora mängder vapen för att sedan förstöra dem. Det skulle vara dyrt, men antagligen värt det.

Unionen måste också dra lärdom av att vapnen inte försvinner bara för att krig tar slut. Om några år är förhoppningsvis kriget i Syrien över. Antagligen kommer det att finnas väletablerade kontaktnät mellan Syrien och Europa, inte minst i Sverige. Det måste både Sverige och EU förbereda sig på redan nu.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS