Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svårt att ställa Skatteverket till svars för fel

Att ställa Skatteverket till svars blir en förlustaffär, oavsett om man vinner eller förlorar. Att det kan fungera på det här sättet visar på ett allvarligt fel i systemet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tomas Wiklöf och Per Westermark ville anordna danser i Sundsvall. Därför startade de ett företag och kontaktade Skatteverket för att få hjälp att reda ut vilken momssats som skulle gälla för entrébiljetterna. Svaret de fick var sex procent.

När momsen senare skulle redovisas blev deras redovisningsrådgivare osäker på om det verkligen stämde. Även han kontaktade Skatteverket och svaret blev återigen att momsen skulle vara sex procent.

Men på Skatteverket hade man gett ett felaktigt svar. Momsen på danstillställningar ska vara 25 procent. Därför upptaxerades företaget och dessutom tillkom en straffskatt på 20 procent av den uteblivna momsen. Allt detta trots att Tomas och Per ville göra rätt för sig från början. Skattesmällen på drygt 200 000 kronor resulterade i att verksamheten fick läggas ner. I april hölls den sista dansen på Folkets hus. 

I en väl fungerande rättsstat måste människor kunna få upprättelse även när oförrätterna begåtts av en myndighet. När det gäller tvister med Skatteverket är det dock lättare sagt än gjort: ombud är dyra att anlita och skattemål är så komplexa att de är svåra att driva på egen hand. Rättshjälp gäller inte för skattemål. Det här drabbar resurssvaga småföretagare och privatpersoner hårdast. Och även om man skulle vinna mot Skatteverket brukar ersättningen endast täcka en liten del av de faktiska kostnaderna.

Tomas Wiklöf och Per Westermark har dock fått hjälp att driva sitt fall av Rättvis skatteprocess. Det är en nystartad stiftelse som hjälper personer som hamnat i kläm i skattemål. Enligt en undersökning som Rättvis skatteprocess har tagit fram motsvarar ersättningen till den som vunnit helt eller delvis i snitt 39 procent av de verkliga kostnaderna för att försvara sig.

Att ställa Skatteverket till svars blir alltså en förlustaffär, oavsett om man vinner eller förlorar. Handlar ärendet om ett relativt litet belopp är det bästa därför att bita i det sura äpplet och betala till Skatteverket även om man har rätt i sak, då det riskerar att bli dyrare att driva en rättsprocess.

Att det kan fungera på det här sättet visar på ett allvarligt fel i systemet. Det är inte värdigt en demokrati att människor i praktiken ska stå rättslösa när myndigheter behandlat dem felaktigt; att man ska behöva göra en kalkyl över vad som är minst kostsamt – att hosta upp pengarna direkt eller att driva sitt fall. Så urholkas förtroendet för rättsstaten. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se