Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Svälj en näve isbitar

Valet är hundratals opinionsmätningar bort. Än finns det tid att återskapa förtroendet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Just nu beskrivs opinionsutvecklingen för Moderaterna som katastrofal. Att Socialdemokraterna enligt vissa mätningar har en liknande nedgång i förhållande till valresultatet 2014 eller att Miljöpartiet verkar ha svårt att nå över riksdagsspärren engagerar inte. Allt ljus är på Moderaterna och analysen entydig: Effekten beror på utspelet om att normalisera de parlamentariska kontakterna till SD.  

Mandatperioden kan utvecklas till ”en mardröm”, spår SVT:s Mats Knutson i en kommentar till Novus senaste mätning, som indikerar att M tappat drygt 3 procentenheter sedan förra mätningen (SVT 23/2). Och Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson menar att störtdykningen är naturlig. Liberala väljare strömmar till Centerpartiet och invandringskritiska ser inte något skäl att stanna kvar i ett "SD light" (DN 22/2).

Dumt, dumt, fel förstås, men framför allt så fruktansvärt dumt. Det är domen. Ställda inför denna vägg av fördömande analyser bör Moderaterna svälja en näve isbitar. Valet är hundratals opinionsmätningar bort. Mycket kan hända, mycket kommer att hända. Och framför allt har Moderaterna tid på sig att rätta till misstag och återfå trovärdighet.

En sak som inte bör upprepas är den typ av metadebatt som Elisabeth Svantesson (M) förde med sig själv, Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i söndagens Agenda. För samtidigt som hon skulle förklara hur Moderaternas integrationspolitik skiljer sig från Socialdemokraternas, ville hon distansera sig från Sverigedemokraterna, fast samtidigt förklara hur viktigt det var att prata med dem om integration. Indirekt gav hon Åkesson rätt på flera punkter men anklagade honom i nästa andetag för att inte ha någon integrationspolitik. Ni måste ta ansvar, dundrade hon. Alltmedan Jimmie Åkesson flinade och lättflyktiga väljare naturligt nog undrade vad som stod på.

Politik och åter politik. Moderaterna bör lägga allt fokus framöver på att prata politik: med sig själva, med väljarna och med övriga partier. Låt oss ledarskribenter och kommentatorer sköta metasnacket.