Susanna Birgersson: Merkels goda vilja räcker inte

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det tyska mottagningssystemet har nått bristningsgränsen och Tyskland stänger plötsligt gränsen mot Österrike – som i sin tur skickar tusentals soldater till den ungerska gränsen. Och Ungern är på väg att kriminalisera dem som tar sig in i landet på annat sätt än via särskilda gränsstationer.

Så fort gick det.

Det är bara tre veckor sedan det meddelades att tyska myndigheter inte skulle skicka tillbaka syriska flyktingar till första ankomstland. På så sätt upphävdes Dublinförordningen, vilket även försatte Tysklands grannländer i en knivig situation: Vilket är det juridiskt korrekta förhållningssättet till de flyktingar som kommer till Sverige och Danmark som en följd av att Tyskland släppt på reglementet?

ANNONS

Men i Sverige har Angela Merkel framhållits som en verklig ledare, en sann humanist, en statsmannakvinna att se upp till och ta efter. Lite snopet att hon nu plötsligt måste stänga gränsen. Och begripligt nog är det Socialdemokraternas Sigmar Gabriel som får kliva fram och förklara nödvändigheten av att återigen få något slags kontroll över tillströmningen. Efter de senaste veckorna räknar Tyskland nämligen med en miljon asylsökande i år. För bara några veckor sedan låg beräkningen på 800 000.

Svenska politiker och medier har duckat för frågorna om invandringspolitikens svåra målkonflikter genom att ömsom kräva att alla EU-länder tar ansvar, ömsom nagelfara Danmarks hantering av flyktingvågen. Stefan Löfven har både spridit ryktet att Danmark vägrat låta flyktingarna söka asyl, och kritiserat dansk polis för att inte tvinga flyktingarna att stanna i landet. Samtidigt har SJ försett flyktingar som vill till Finland med gratis tågbiljetter. Vad tycker Stefan Löfven om det? Inget alls, verkar det som.

Det kvotsystem som svenska och tyska politiker drömmer om att införa i Europa handlar för närvarande om hur 160 000 flyktingar ska kunna omfördelas. Att därutöver få två tredjedels majoritet för ett system som löpande fördelar framtida flyktingströmmar verkar rent utopiskt.

Och nu börjar till och med Moderaterna mumla om att införa gränskontroller, något som inte ens den danska regeringen på allvar överväger. Inte för att gränskontroller i alla lägen måste vara fel, men nog infinner sig känslan av att våra ledande politiker tar de migrationspolitiska frågorna på volley. Precis som Tyskland.

ANNONS
ANNONS