Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson är ledarskribent på GP:

Susanna Birgersson: Susanna Birgersson: Kinberg Batra behöver en ny strategi

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Om det hade varit för fem eller sex år sedan, hade jag nog mest tyckt att det var kul. På bästa tv-tid uppträder oppositionsledaren gång på gång och låter som en dåligt programmerad robot. Jag skulle ha betraktat måndagens Aktuellt som en ursäkt för att få skriva en dräpande krönika, drypande av sarkasmer och politikerförakt. För Anna Kinberg Batras sätt att ducka för frågorna i en debatt om nya poliser och i stället försöka stoppa in ”Det nya utanförskapet” så många gånger som möjligt, var ju komiskt. Motdebattören, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, framstod som mångsidig, uppriktig, rimlig, nyanserad. Det säger en del.

I SVT:s Gomorron Sverige för några veckor sedan skulle Kinberg Batra kommentera flyktingkrisen men vägrade att säga något annat än att Ungern betedde sig illa och att EU-länderna måste dela mer lika på ansvaret – för vad skulle annars hända med samarbetet? Programledarnas försök till problematisering svängde hon runt och upprepade i stället sina på förhand inövade svar.

Det hade varit lustigt för några år sedan, det hade varit lustigt om den politiska situationen i övrigt inte var så bekymmersam. Men nu: Vi har en regering där bara en handfull av de övertaliga statsråden inger förtroende och utstrålar kompetens. Vi har ett högerpopulistiskt enfrågeparti som attraherar fler och fler sympatisörer i mätning efter mätning. Att det största oppositionspartiets ledare i det läget låter mer som en maskin än en människa försvagar ytterligare de etablerade partiernas grepp om väljarna.

Det är förstås en stor utmaning att ta över rodret i ett parti efter en partiledare som varit statsminister i åtta år. Frågan om hur Anna Kinberg Batra ska hantera Reinfeldts skugga och förra årets valnederlag har säkert genererat oräkneliga och mycket motstridiga svar från varje hörn av partiorganisationen. Hennes uppgift är varken lätt eller avundsvärd.

Men den strategi hon har valt måste vara sämsta tänkbara och kan sammanfattas så här: "Sitt still i båten, säg inget kontroversiellt och när Stefan Löfven förbrukat väljarnas förtroende efter max en mandatperiod, intar du simsalabim regeringskansliet." Succéfaktorn i det receptet är verkligen inte given.

Hos Moderaterna som parti utformas en del bra politik för närvarande. Den behöver kommuniceras av partiledaren. Och i de oerhört komplexa frågor där partiet, i likhet med de flesta andra aktörer än så länge saknar svar, inte minst den om flyktingkrisen i Europa, är ärlighet viktigare än någonsin.