Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Susanna Birgersson: Jomshof frispråkig om SD:s hyckleri

Richard Jomshof är förbluffande frispråkig om partiets cyniska hyckleri och strategiska biståndspolitik.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I fredags presenterade Sverigedemokraterna ett flyktingpolitiskt förslag. Det gick ut på att rätta till det försmädliga faktum att partiet som säger sig vilja ”hjälpa i närområdet” samtidigt satsar mindre än alla andra partier på bistånd. SD:s integrationspolitiska talesperson Paula Bieler förklarade också på presskonferensen att asylinvandringen ska minska men att antalet kvotflyktingar bör fördubblas.

För att komma från ett starkt invandringsfientligt parti var förslaget logiskt. Och det var även effektfullt mot bakgrund av att nuvarande regering tar pengar från biståndsbudgeten och lägger på flyktingmottagande i Sverige.

Med det dröjde inte länge förrän förslaget fick kritik: Varför betonar SD vad de vill göra för att hjälpa flyktingar? Varför låg inte tyngdpunkten hur man stryper invandringen? Det undrade den i Ungern bosatta Erik ”Järnrörsskandalen” Almqvist på Facebook.

Richard Jomshof, en av SD:s tyngsta profiler, svarade: Partiet måste växa för att kunna genomföra det de verkligen vill och för att växa måste retoriken anpassas efter läget. Sverige är ju inte som Ungern, svensk media är inte som ungersk.

För det första: Ungern framhålls återigen som föredöme. Ungern, där medierna idkar långtgående självcensur, där det är fritt fram att hetsa mot romer och judar, där domstolsväsendet har politiserats och hastigt tillkomna lagar gynnar det nationalistiska regeringspartiet.

För det andra: Fredagens förslag syftar till att locka väljare så att SD ska kunna genomföra det man egentligen vill.

Om Bielers engagemang för att hjälpa så många flyktingar som möjligt är uppriktigt, torde hon vara fly förbannad över att samma engagemang utnyttjas av partiledningen som ett strategiskt knep för att nå ett annat mål, ett mål som tycks vara att göra Sverige mer likt Ungern.