Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Karin Pihl: Stoppa vågen av cykelstölder

Hur ska staden bli "cykelvänlig" om man får sitt fordon stulet i tid och otid? Självklart ska grova brott prioriteras. Men det går faktiskt att göra något åt det eskalerade problemet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ska man inte kunna ställa ifrån sig sin cykel, låst, i ens en kvart utan att den blir stulen? Kanske inte. Cykelstölderna har ökat något enormt i Storgöteborg – med hela 20 procent hittills i år, jämfört med förra året, rapporterar SVT. Hisingen är särskilt drabbat. Bara sedan 2016 har det skett en fördubbling. En av de boende i stadsdelen säger att hon fått samma cykel stulen hela tre gånger. De upprepade händelserna har gjort att hon övervägt att sluta cykla.

Jämfört med annan typ av brottslighet, som mord, våldtäkter och sprängdåd, är cykelstölder så klart ingenting. Polisen säger uttryckligen att de inte prioriterar cykelstölder. Resurserna måste läggas på annat. Statistik från Brottsförebyggande rådet bekräftar detta: 2019 var andelen uppklarade cykelstölder noll procent.

Det är så klart nödvändigt att prioritera. Men att polisen går ut och tydligt meddelar att den som får sin cykel snodd ska anmäla bara för statistikens skull skickar ändå helt fel signaler. Det blir som att det är fritt fram för tjuvarna.

Kommunen har sedan flera år tillbaka haft ambitionen att staden ska bli en cykelstad. Av miljö- och hälsoskäl vill politikerna att fler ska cykla. Men det räcker inte att bygga bättre cykelbanor – en plan som för övrigt har gått sådär. Folk måste också kunna lita på att det går att ta sig fram och tillbaka till arbetsplatsen eller restaurangen. Det blir svårt om man möts av ett uppklippt lås när man ska ta sig hem. Till slut får man nog, precis som kvinnan i SVT:s inslag.

Dessutom bidrar cykelstölderna till en förfulad stadsmiljö. Det ser inte trevligt ut med cyklar som uppenbarligen har stulits, men som sedan övergivits av tjuven och som ligger och skräpar i diken. Cykelställ där en fjärdedel av alla platser fylls upp med stympade cyklar där bara framdäcket är kvar ser inte trevligt ut. Det skapar en känsla av otrygghet. Om stölden dessutom sker utanför bostaden känns det extra trist. GP har rapporterat om en familj i Partille som fått cyklar stulna utanför sitt hus fyra gånger under våren, trots att cyklarna enligt familjen varit låsta med säkerhetslås.

Det går faktiskt att göra något åt utvecklingen. För fem år sedan infördes ett nationellt projekt med ”medborgarlöften”. Polisen samlar in information från lokalsamhället för att sedan arbeta konkret och tydligt med att förbättra tryggheten. Enligt polisen i Göteborg City handlar det om ökad polisiär närvaro runt krogar och i området kring Nordstan under nätter och kvällar. Man vill få bort stöket.

Varför inte utöka den ambitionen till att även inkludera cykelstölder? Det är inte bara Göteborg som är drabbat. I hela landet har cykelstölderna ökat med 16 procent på tio år, enligt Brå.

Med tanke på gängvåld, skjutningar och bombdåd är cykelstölder en droppe i havet. Men vi kan inte ge upp för det. Givetvis kommer stölderna inte att ha hundra procents uppklaring. Men noll procent är för dåligt.