Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Status eller låga trösklar?

Kan det vara så att önskan om bättre yrkeskompetens inom äldreomsorgen krockar med önskan om låga trösklar in på arbetsmarknaden?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Personalförsörjningen inom svensk äldreomsorg måste bli bättre. I den statliga utredningen om ökad kvalitet i äldreomsorgen som presenterades i fredags konstateras att yrkeskompetensen är låg. Undersköterskor är den stora personalkategorin och fyra av tio som jobbar som sådana saknar i dag undersköterskeexamen.

Nästan värre är den höga personalomsättningen. Av de undersköterskor som jobbade med äldreomsorg år 2014 hade 18 procent lämnat år 2015. 

För att komma till rätta med situationen föreslår utredningen bland annat en undersköterskelegitimation. Detta har drivits hårt av facken och förväntas öka yrkets lön och status. Det är viktigt för att få fler att söka sig till äldreomsorgen. Enligt utredningen kommer det år 2030 finnas 300 000 fler människor som är över 80 år i Sverige. 

Undersköterskelegitimation finns redan i Danmark och Norge och vore naturligt på en så specialiserad arbetsmarknad som den svenska. Regeringen lär dock tänka ett par gånger innan de går kraven till mötes. Legitimationen är menad att driva upp lönerna, vilket ju kommer att drabba Sveriges kommuner och landsting. 

Med färre undersköterskor ökar sannolikt också behovet av vårdbiträden, vilket Liberalerna påpekat. Från fackligt håll är man dock måttligt intresserade av att få en personalkategori under sig som drar ned lönerna. Eller som utredaren själv sa under presskonferensen i fredags: "Det finns inga enkla jobb inom äldreomsorgen". 

En bra devis. Men vad händer då med alla människorna som skulle kunna ha äldreomsorgen som första jobb i Sverige? Kan det vara så att ena handen här inte vet vad den andra gör? Politikerna säger att kvalitén i äldreomsorgen måste höjas. Men de säger samtidigt att det måste till fler enkla jobb. Går dessa ambitioner verkligen att förena?