Statens resurser är inte oändliga

Att låta staten täcka upp för kommunernas och landstingens ökande utgifter är inte en långsiktig lösning. Även statens pengar kommer från början från skattebetalarna och är, precis som kommunernas och landstingens resurser, inte oändliga.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den demografiska utvecklingen kommerattgöra det dyrare att upprätthålla dagens nivå på välfärden. Att den totala kostnaden för välfärden ökar när befolkningen gör det är egentligen inte märkligt. Det som gör situationen kritisk är att befolkningen ökar i en högre takt än antalet skattebetalare.

Nyfödda står för en liten del av befolkningsökningen men framförallt handlar det om invandrade personer. Många av dessa är i arbetsför ålder men har en låg utbildningsnivå. Vi vet sedan tidigare att det dröjer nästan ett decennium innan hälften av de nyanlända kommit in på arbetsmarknaden. Detta lär inte förändras om inte annat också gör det; kraven, bidragssystemet, arbetsmarknaden.

ANNONS

Att låta staten täcka upp för kommunernas och landstingens ökande utgifter – vilket var Socialdemokraternas ess i rockärmen under deras dag i Almedalen – är inte en långsiktig lösning. Även statens pengar kommer från början från skattebetalarna och är, precis som kommunernas och landstingens resurser, inte oändliga– något sompartiledarenAnna Kinberg Batra tog upp i sitt tal under Moderaternas dagsom avslutade politikerveckan i Visby.

Detta har länge varit den stora skiljelinjen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna; medan det ena partiet haft fokus på vad som skapar resurser har det andra fokuserat på hur de skaomfördelas.

På senare tid har Moderaterna tagit sig an frågan med förnyad energi och levererat en rad förslag vad gäller att få fler i arbete, men också för att göra det mer lönsamt att arbeta: Den största skattesänkningen sedanår2006 med tyngdpunkt på dem som tjänar minst, ett reformerat bidragssystem där man successivt får kvalificera sig för sociala förmåner, samt integrationsplikt.

Vikten av att lyckas med integrationen och få fler i arbete ska inte underskattas. Det kommer att vara avgörande för att kunna upprätthålla, och på sikt förhoppningsvis även kunna förbättra, välfärden. Men även om jobb är en grundläggande del av integrationen, såväl som en grundläggande del av välfärden, är det viktigt att komma ihåg att integration är mer än jobb – och att en stark välfärd inte är tillräckligt för att ett land ska hålla ihop.

ANNONS

Moderaterna har fåttendel kritik, även internt, för sitt fokus på svenska värderingar. Att värderingar inte spelar någon roll så länge man följer svensk lag är ett argument som brukar upprepas. Men det går inte att undkomma att det finns värderingar som inte är önskvärda i vårt samhälle – till exempel att kvinnor skulle vara underställda män. Att lagstiftningen inte ska lägga sig i vilka värderingar enskilda personer har betyder inte att politiker inte bör prata om det. Dessutom uppstår inte våra lagar i ett vakuum, utan är i hög grad bundna till värderingar. För att förstå, och kunna anpassa sig till, det svenska samhället räcker det därför inte med att få en lagbok i sin hand.

ANNONS