Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Staten måste ta sitt ansvar för de narkolepsidrabbade

Ledare: Över 300 svenskar drabbades av narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensan. Men regeringen vill inte fullt ut ersätta offren.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Inför svininfluensan agerade den svenska staten så snabbt den kunde. Alla svenskar skulle vaccineras. Upplysningskampanjer sjösattes med budskap om att man skulle skydda nära och kära om man vaccinerade sig själv. 

Det har snart gått sju år sedan över fem miljoner svenskar vaccinerades mot svininfluensan. Sedan dess har omkring 300 personer drabbats av den, hittills, obotliga sjukdomen narkolepsi. 

De flesta är barn och ungdomar som för resten av livet kommer leva med sömnsvårigheter. Hallucinationer och plötsliga kollapser är heller inte ovanliga. Det är ett tillstånd som medför att man är trött dygnet runt och har svårt att leva ett fullgott liv utan betydande hjälp. 

Så vad har staten gjort för att kompensera de som drabbades av vaccinets biverkningar? Under torsdagen beslutar riksdagen om propositionen ”Statlig ersättning till personer som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering”. I förslaget finns ett ersättningstak på 10 miljoner kronor för de som drabbats av narkolepsi. I Norge och Finland finns inget sådant tak.

”Det är inte rimligt att de som drabbats av narkolepsi ska behöva fortsätta kriga mot staten och oroa sig för sin ekonomi i all framtid” sade Narkolepsiföreningens ordförande Margareta Eriksson under ett möte med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) (Expressen 10/5). Vid samma möte berättade advokaten Mats Wikner, som företräder många av de som insjuknat i narkolepsi efter vaccineringen, om hur det nya tillståndet helt har vänt upp och ner på livet för många familjer. 

Trots detta vill regeringen sätta ett ersättningstak på 10 miljoner kronor för de narkolepsidrabbade. Det är inget värdigt agerande, i synnerhet inte om man betänker att det var staten som uppmanade så många som möjligt att vaccinera sig, då får också staten ta ansvaret för konsekvenserna.