Spola inte vårt kulturarv, Sveriges Radio

Grammofonarkivet är en av världens största musiksamlingar. Men nu riskerar arkivet att förfalla. SR:s beslut är ett svek mot alla som i decennier betalat sin radio- och TV-avgift.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Fonografen uppfanns 1877 av Thomas Edison. Maskinen, som lagrar ljud på en cylinder, var den första apparaten för inspelning av ljud. När den började säljas kommersiellt i slutet av 1800-talet möttes den ofta med skepsis. Många människor tyckte att det var obehagligt att mänskliga röster kunde spelas in, eftersom man då på ett sätt blev odödlig. Men desto roligare är det för eftervärlden. Att lyssna på 100 år gamla, knastriga inspelningar av musik är en häftig upplevelse.

Sveriges Radio har en av världens största skivsamlingar i fysisk form. Grammofonarkivet började byggas upp 1928 och omfattar ungefär 1,5 miljoner inspelningar i form av CD, vinylskivor, fonografcylindrar, pianorullar, kassettband och stenkakor. Den äldsta är från 1899. Skivorna används nästan enbart för programändamål. Varje inspelning finns i minst två exemplar, varav den ena används som referens och aldrig har spelats (TT 10/11).

ANNONS

Men nu hotas arkivet. Redan 2014 varnade tidigare anställda att Grammofonarkivet kunde komma att förfalla när personalstyrkan bantades. I går kom nyheten att hela organisationen ska göras om. De anställda varslas och nya tjänster utlyses. Harriet Lundberg, tidigare ljudtekniker vid på SR, säger till TT att hon är orolig för att teknisk kompetens inte värderas i tillsättandet av de nya tjänsterna. Hon hävdar att Sveriges Radio betraktar Grammofonarkivet som ett produktionsstöd snarare än ett arkiv, och att omvårdnaden av de gamla inspelningarna därmed kommer att bli lidande.

SR slår ifrån sig kritiken. Anna-Karin Larsson, som är musikchef på SR, säger att public service måste fundera över hur resurserna används och att Grammofonarkivet måste ställas emot nyhetsbevakning och utrikesjournalistik (TT 10/11).

Det är ett dåligt argument. Public service har sammanlagt ungefär 8,5 miljarder kronor i budget. Kommentarer om Donald Trumps senaste förehavanden i all ära – några av dessa slantar kan definitivt gå till Grammofonarkivet, och att behålla personal med kunskap och erfarenhet om hur man sköter ett arkiv. Att ny musik inte köps in i fysisk form är inget argument för att låta en snart 100 år gammal musikskatt förfalla.

Flera försök att få med Grammofonarkivet på UNESCO:s lista över kulturhistoriska världsarv har gjorts, utan att lyckas. Men nog borde SR kunna vårda samlingen ändå.

ANNONS

Gång på gång varnas det för att public service är under hot från politiska aktörer som vill lägga ner offentlig TV och radio. Beslutet att varsla Grammofonarkivets personal lär knappast mildra kritiken.

Grammofonarkivet har möjliggjorts genom att svenskar i decennier har betalat sin radio- och TV-avgift. Det är vårt gemensamma kulturarv som cheferna på Sveriges Radio inte kan behandla hur som helst. Tänk om exempelvis Kungliga biblioteket hade resonerat på samma sätt och sagt upp alla arkivarier? Det hade blivit ramaskri.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS