Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gary Oldman som Winston Churchill ur en scen från "Darkest Hour".

Jenny Sonesson: Sonesson: Vi behöver 65-plussare som Churchill i politiken

Är det vettigt att broilers under 30 år är partiledare? Frågan bör ställas eftersom svensk politik ringaktar livserfarenhet. Sverige har för närvarande den yngsta riksdagen någonsin i vår parlamentariska historia. Winston Churchill skulle fylla 66 år när han valdes till brittisk premiärminister under brinnande krig.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sir Winston Churchill är ständigt aktuell. Skådespelaren Gary Oldman är Oscarfavorit för sin gestaltning av den brittiske premiärministern i aktuella Darkest Hour. Filmen skildrar Churchills första tid vid makten och hur han mobiliserade den brittiska nationen mot Tredje riket. 

Churchill skulle fylla 66 år när han 1940 tillträdde som premiärminister efter att Tyskland anfallit Frankrike, Belgien och Holland. Storbritannien stod till en början nästan ensamt mot Hitlers arméer, men Churchill lyckades stärka folket genom sin stridsvilja, energi och bländande retorik. Det enda löfte Churchill kunde ge sina landsmän var blod och möda, svett och tårar. Han uppmanade dem att försvara öriket till varje pris och att aldrig, aldrig, aldrig någonsin ge upp. Britterna lät sig övertygas. Det ska alla demokrater vara tacksamma för än idag.

Under fem långa år ledde en okuvlig Churchill sitt land i krig. Han var en rastlös själ, när han utsågs till premiärminister som 65-plussare hade den cigarrökande och champagnepimplande britten ett långt CV: officer, krigskorrespondent, författare och flera tunga ministerposter. När Churchill senare blickade tillbaka på sin roll under andra världskriget uttryckte han att hela livet, fram tills han valdes som premiärminister, endast varit en lång förberedelse för denna svåraste av prövningar. Hade Churchills ledarskap varit detsamma om han som yngre och grönare getts det otacksamma uppdraget? 

Bodil Jönsson, författare och professor emerita i fysik, har fördjupat sig i hjärnforskning och åldrande. Enligt Jönsson blir kontakten mellan vänster och höger hjärnhalva bättre och bättre ju äldre vi blir, vilket gör att äldre lättare kan se mönster och sammanhang. Tvärtemot vad man tidigare trott, fortsätter hjärnan att utvecklas hela livet. Professorn hoppas på ett nytt synsätt, som innebär att de äldre kommer att få bidra till kunskapssamhället i högre grad (GP 16/12 2015). Sannolikt var Churchills livserfarenhet avgörande för att hans kompass inte sviktade under brinnande krig. Han såg samband.  

Några som borde lyssna på Bodil Jönsson är svenska partier. I vårt land råder en vurm för unga politiker, de som passerat pensionsstrecket betraktas i regel som hopplöst passé. Sverige har tre partiledare som tillträdde när de var under 30 år och utan större yrkeserfarenhet utanför politiken: Gustaf Fridolin (MP), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD). Alla tre är givetvis politiska begåvningar, utrustade med vassa armbågar annars kommer man inte så långt så tidigt i livet, men man blir knappast en sämre ledare av livsvisdom. 

Är det vettigt att broilers, som är nästan jämnåriga med ordföranden i ungdomsförbund, ska vägleda riksdagspartier? Frågan borde i alla fall få ställas eftersom mycket talar för att svensk politik ringaktar livserfarenhet. Ett exemplet på detta är underrepresentationen av äldre i riksdagen. Sverige har för närvarande den yngsta riksdagen någonsin i svensk parlamentarisk historia.

Pensionärer utgör en fjärdedel av den totala valmanskåren. Ändå var det bara nio stycken 65-plussare, av totalt 349 ledamöter, som tog plats i riksdagen efter förra valet. Det beror inte på att det saknades kandidater. SPF Seniorerna hävdar att problemet är att äldre systematiskt placeras för långt ner på listorna (AB 6/11 2017). 

Allt fler svenskar är friska och aktiva långt upp i åren. Fler seniorer i riksdagen skickar en signal till det omgivande samhället att den som fyllt 65 år kan bidra. Det behövs när befolkningen blir äldre och höjd pensionsålder diskuteras. Livserfarenhet måste ges större utrymme i svensk politik. Partistrateger borde se Darkest Hour. Silverräven Churchill utgör en viktig påminnelse om att äldre erfarna politiker kan vara ovärderliga - speciellt i kristider.